Loutkar.online

Zemřel Emil Havlík

6. 5. 1927 Praha – 13. 11. 2019 Praha.

Emil (důvěrně Míša) Havlík se narodil 6.5.1927 na Smíchově do rodiny Václava a Anny Havlíkových. Studoval češtinu, ruštinu a srbochorvatštinu. K loutkovému divadlu měl vztah od mala, jeho otec ve dvacátých letech spoluzakládal Loutkářský odbor Sokola I. Smíchov, který pak Emil v roce 1993 obnovil.

Patřil ke grunderské generaci, která svou tvůrčí prací pomáhala na svět poválečnému českému loutkovému divadlu. Ústřední loutkové divadlo, založené Janem Malíkem v Praze v roce 1949, se stalo místem celoživotního Havlíkova angažmá. Působil zde od samých počátků existence divadla až do odchodu do důchodu, ale i poté s tímto divadlem spolupracoval. Jeho vynikající javajkářské kreace i herecké role (ke kterým měl velmi ambivaletní vztah) žijí v paměti několika generací diváků. Hrál ve více než padesáti inscenacích více než 160 rolí, přeložil řadu her a několik odborných textů.

Nejen že byl vynikajícím hercem, který ovládal snad všechny druhy loutek, ale byl také učitelem na první vysoké loutkářské škole. Spoustu žáků se k němu dodnes hlásí. Emil Havlík hrál jak v Česku, tak i v cizině. Působil také v divadle Nazdárek, kde sám loutky i vyráběl.

„Tak už si také pro mne přišla ta pravá… Inu “Proti smrti radě neroste koření v zahradě„, praví se nejen v českém mudrosloví. Vždyť proti věku opravdu není léku! A tak upřímně děkuji všem, kdož mi životní úděl udělali jakkoli snazším, plnějším a hezkým a omlouvám se těm, jimž jsem kdy nějak ublížil.“ Emil Havlík, řečený Míša

-red-, 18. 11. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.