Loutkar.online

PŘELET NAD LOUTKÁŘSKÝM HNÍZDEM, DEN DRUHÝ – ČÁST PRVNÍ

Píše Laura Zemanová

Přelet velkáFoto:

První inscenací druhého dne festivalu byla Anna od Divadla Veteš. Vznikla na motivy známé knížky Anna ze Zeleného domu a vypráví o malé, velmi upovídané a zvídavé holčičce, která se ze sirotčince dostane k farmářům na statek. Příběh je sice trochu sentimentální, ale především milý, laskavý a hřejivý.

Scéna má díky decentně barevnému nasvícení až snový ráz. Od stropu jsou navíc zavěšené starobylé okenní rámy a několik kulatých lampiónů, evokujících noční oblohu. Také je plná všemožných druhů barevných květin, ke kterým má Anna velmi silný vztah. Tři loutkovodiči pracují s malými, dřevěnými loutkami typu manekýn. Dojde ale i na čistě herecké pasáže v podání hlavní hrdinky (Alžběta Kovaničová).

Anna, Divadlo VetešFoto:

Kombinaci hereckých pasáží s čistě loutkovými využívá i druhá inscenace pátečního dne Prodaná nevěsta Divadla loutek v Ostravě. Režisér Marek Zákostelecký zůstal věrný předloze, na scéně vystoupila tedy Mařenka s Jeníkem, medvěd i Kecal, ale žánrově dílo posunul od opery směrem k cirkusu. Kromě známých Smetanovských operních árií se objevila i živá čistě cirkusová hudba a principál.

Prodaná nevěsta, Divadlo loutek OstravaFoto:

Výprava (Marek Zákostelecký) je spektakulární a pompézní, včetně dřevěné a barevné cirkusové manéže. Většina kostýmů zůstává folklorních, až na hudebníky a Kecala, kteří jako by z cirkusu vylezli. Samotný kostým medvěda naopak vypadá jako obleček buskerů ze Staroměstského náměstí, což vzhledem k celku nepůsobí úplně věrohodně.

Větší část inscenace hrají samotní herci, kteří na scénu přijíždějí z portálů na malých vozících, což vytváří dojem mechanizovaných figur. Loutky mají stejné kostýmy jako protagonisté a využívají je jako svá alter ega. Důležité scény hrají sami herci a dějí se v přední části jeviště. Jakmile je potřeba dát důraz na pohyb postav v prostoru, používají se maňásci. Díky nim dostane i relativně malý hrací prostor plastičtější rozměr. Naopak při davových scénách se využívají jednoduché 2D loutky v zadní části jeviště.

Inscenace je určena pro diváky od osmi let, čemuž je částečně přizpůsoben i typ herectví. Občas mají ale herci tendenci sklouzávat až k pitvoření a využívají i poměrně laciné a prvoplánové vtípky. Jinak ale dokazují, že námět Prodané nevěsty, lety prověřené látky, a navíc v loutkovém podání, dokáže diváky stále bavit.

Laura Zemanová, 2. 11. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.