Loutkar.online
eh man he SIFoto: Roman Polášek

Hlavní cena festivalu Spectaculo Interesse letos putuje do Španělska

Hlavní cenu festivalu získal španělský soubor Zero en Conducta Co. za inscenaci Eh Man He.

Dnešním dnem končí v Divadle loutek Ostrava třináctý ročník mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse. Ostravské Divadlo loutek hostilo během šesti festivalových dnů soubory ze čtrnácti zemí světa, konkrétně z Itálie, Velké Británie, Slovinska, Nizozemska, Belgie, Finska, Španělska, Kanady, Dánska, Izraele, Ruska, Polska, Německa a také z České republiky.

Tříčlenná odborná porota ve složení předsedkyně poroty Kateřina Lešková Dolenská (ČR), Marek Waszkiel (Polsko) a Martina Maurič Lazar (Slovinsko) vybírala z dvaceti tří soutěžních představení. Nakonec se porota rozhodla udělit kromě jedné hlavní ceny a tří individuálních také tři čestná uznání.

Hlavní cenu za nejlepší představení letošního ročníku porota udělila španělskému souboru Zero en Conducta, Rotativa Performing Arts za inscenaci Eh Man He s podtitulem Mechanismus duše.

Cenu náměstka primátora Statutárního města Ostrava obdržel za „intimní umělecké uchopení současného tématu“ v inscenaci Invisible Lands soubor Livsmedlet Theatre, Grus Grus Theatre ry (Finsko).

invisible lands SIFoto: Roman Polášek

Cenu náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje získal za „plnokrevný herecký projev a za inspirativní využití loutkářských prostředků“ v inscenaci Goon: Krvavá pomsta divadelní spolek IDDQD (ČR).

Cenu ředitelky festivalu Spectaculo Interesse získala za „otevírání divácké fantazie“ inscenace pro děti Una Storia Sottosopra souboru La Baracca – Testoni Ragazzi (Itálie).

Čestné uznání obdržely tyto soubory: Divadlo Alfa (ČR) za „divadelní uchopení tématu a precizní hereckou a animační interpretaci“ v inscenaci Alfa farma, Loutkové divadlo Lublaň (Slovinsko) za „silné humánní poselství, realizované minimalistickými prostředky“ v inscenaci o dětech a pro děti Nekje Drugje a Naivní divadlo Liberec (ČR) za „vytvoření divadelního světa srozumitelného a blízkého nejmenšímu divákovi“ v inscenaci Šššš. Šššš. Hůů. Haf!.

Naivní divadlo Liberec Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!Foto: Josef Ptáček


Kromě hlavního soutěžního programu nabídlo Spectaculo Interesse na pěti různých scénách také doprovodný program – odpolední pohádky v amfiteátru, večerní koncert kapely Fekete Seretlek či odborné diskuze pod vedením loutkáře Michala Drtiny s názvem LoutKEC. Speciálním hostem letošního ročníku bylo Divadlo bratří Formanů, které ostravskému publiku představilo svůj nejnovější projekt s názvem Deadtown. Jejich divadelní stan v podobě velké dřevěné „boudy“ navštívilo v průběhu pěti večerů víc než tisíc dvě stě diváků.

Třináctý ročník festivalu Spectaculo Interesse, největší loutkářské události v Česku, nabídl výběr toho nejzajímavějšího, co se za poslední dva roky v loutkářském umění objevilo a dle slov předsedkyně poroty Kateřiny Leškové Dolenské, která v závěrečném vyjádření oceňovala pestrost dramaturgického výběru, byla nabídka široká jak užitými vyjadřovacími prostředky a tématem, tak i různorodým zacílením na publikum.

Goon SIFoto: Roman Polášek

ZÁVĚREČNÉ VYJÁDŘENÍ PŘEDSEDKYNĚ POROTY KATEŘINY LEŠKOVÉ DOLENSKÉ:

„Porotě 13. ročníku mezinárodního festivalu Spectaculo Interesse, v níž jsem zasedala společně se svými báječnými kolegy Martinou Maurič Lazar ze Slovinska a Markem Waszkielem z Polska, připadl nelehký úkol.

V hlavním, tedy soutěžním, programu se objevilo celkem 23 různorodých inscenací, které se odlišovaly nejen vyjadřovacími prostředky a pochopitelně i zvoleným tématem, ale také zacílením, pro jaké publikum vznikly. A to v rozptylu inscenací pro nejmenší diváky od jednoho roku, přes inscenace pro předškoláky, pro děti mladšího i staršího školního věku, až po tituly pro dospívající i dospělé.

Ta obrovská pestrost a mnohost, jak prostředky loutkového divadla něco sdělit je pokaždé fascinující. Vidět, co tvůrci vymysleli, kam dál ve svém uměleckém hledání došli, či k jaké tradiční formě se navrátili. Nedá se v této souvislosti než oprášit a mírně modifikovat starý dobrý bonmot z filmu Forrest Gump, že nikoli život, ale loutkářský festival, ´je jako bonboniéra a nikdy nevíš, co ochutnáš´.

Naše porota tedy celý týden pečlivě ochutnávala a své úvahy o adeptech na festivalová ocenění jsme se nakonec pokusili rozdělit právě podle věkového zacílení jednotlivých inscenací. Ani tak to však nebyla práce lehká. Festivalová dramaturgie nám totiž připravila hotovou degustační smršť.

Přesto se nám v programu nějaké spojnice a styčné body, ať už formální nebo obsahové, nakonec podařilo nalézt. Předně jsme s velkým povděkem kvitovali, že velkému množství tvůrců není lhostejné, co se děje v současném světě, a seznamují publikum napříč věkovými kategoriemi se svým humánně-apelativním poselstvím. Často se vyskytlo téma migrace, hledání nové identity v jiné kultuře, ztráty domova, vykořenění a samoty, v programu se objevila také inscenace s ekologicky burcujícím poselstvím. Je zřejmé, že loutkové divadlo rozhodně není vhodné jenom k převyprávění pohádek pro obveselení dětí, jak si ale většina společnosti bohužel stále myslí.

Pro další rozvoj našeho oboru je také velmi dobrou zprávou, že právě pomocí loutkového divadla v tom nejširším slova smyslu lze vyprávět příběhy strhující, apelativní, aktuální, smutné, kruté, plné bolesti ale i naděje. A viděli jsme, že pro to lze využít jak klasické loutky, tak práci s ready made předměty, sofistikovanou technikou nebo multimédii, ale třeba i úplně obyčejný papír.

Zkrátka: máme za sebou hotové loutkářské hody. Klíčem, podle něhož jsme je nakonec ocenění udělili, bylo vybrat inscenace, které posouvají loutkářské umění zase o krok kupředu.“

una storia sottosopraFoto: Roman Polášek

Festival Spectaculo Interesse byl realizován za finanční podpory Statutárního města Ostrava, Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR a městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Festival Spectaculo Interesse se konal pod záštitou České komise pro UNESCO, 1. náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. et Mgr. Lukáše Curyla a náměstka primátora města Ostravy Ing. Zbyňka Pražáka.

Klára Šebestová, 4. 10. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.