Loutkar.online
Naivní divadlo Liberec Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!Foto: Josef Ptáček


Mateřinka očima studentů KALD, den čtvrtý

Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! – Naivní divadlo Liberec

Inscenace ŠŠŠŠ. ŠŠŠŠ. HŮŮŮ. HAF! patří mezi tvorbu Naivního divadla určenou těm nejmenším divákům od dvou let. Není tedy překvapením, že je zcela beze slov. I přes to ale dokáže předat příběh o psím přátelství a dobrodružství spojeným s prostředím vláčků – a této kombinaci pes a vlak dokáže tak málo které dítě (a asi i dospělý) odolat. Scénografie inscenace je nádherná a dotažená do posledního detailu – dospělého diváka nemůže nenapadnout srovnání s Psím ostrovem Wese Andersona, a to v tom nejlepším slova smyslu – esteticky je totiž inscenace propracována podobně dokonalým způsobem. I příběh o psím přátelství a překonání vlastního strachu je velmi laskavý a jednoduchý, nikoliv však primitivní.

Musím se ale přiznat, že ne všechny souvislosti a dramaturgická rozhodnutí mi byla jasná a byla jsem tak trochu zmatená. Nejsem sice primárním divákem této inscenace a některé věci u mateřinek nejsou tak podstatné, i přesto mi ale v hlavě pár otázek ohledně toho jak a proč to vlastně bylo, zůstalo. Nejvýraznější nedorozumění jsem pociťovala zejména v otázce toho, v jakém světě se vlastně příběh odehrává – lidském či psím? Psi jednají jako lidé, ale i přesto nad nimi mají lidé jakousi moc a jejich vztah je tak trochu nejasný.

To všechno jsou pro mě ale spíš otazníky, které jsem nebyla schopná uvnímat. Věřím ale, že dětskému divákovi hezký zážitek nepřekazí.

Závažnější otázku si pak kladu spíš ohledně momentů, kdy loutky jezdí samy mechanicky ve vláčcích. Není třeba zabývat se zde pojmoslovím, které se v této problematice pře již dlouho. I přesto mám však pocit, že takové momenty inscenaci ochuzují o specifickou hodnotu loutkového divadla. Jsou sice velmi působivé a k vláčkům patří, i přesto se mi hodí spíš do hračkářství než na jeviště. Tam podle mě vzniká to nejsilnější při kontaktu loutky s tím, co nenahradí ani perfektní mašinka – šikovným loutkohercem. A právě takovou hereckou výjimečností se může Naivní divadlo pochlubit – proto mě trochu mrzí, že toho nevyužívá více.

(Texty neprochází redakční úpravou.)

Valentýna Šatrová, 21. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.