Loutkar.online
iOtesánekFoto: Divadlo b

Mateřinka očima studentů KALD, den třetí

iOTESÁNEK, Divadlo b, Praha

Klasická loutková pohádka hraná dřevěnými marionetami, ve které je ale jedna zásadní věc jinak. Otesánek se nezrodí z kusu dřeva – nalezeného a tatínkem otesaného, ale je robotem, kterého tatínek zakoupí a „podle návodu“ vlastnoručně sestaví. Prostě Otesánek dnešním dětem bližší, Otesánek 21. století. I přes tuto aktualizaci se do inscenace dostal i jeden klasický nešvar pohádek, který nechci opomíjet, ač to někdo možná bude považovat za zbytečné.

Nenaplněná touha po dítěti vychází především z frustrace maminky. Tatínkovi dlouhou dobu trvá, než pochopí, co je příčinou jejího zármutku. Neustále se snaží maminku nějak rozveselit, až mu ona sama musí vysvětlit, že jí chybí něco „malého, roztomilého, o co by se mohla starat“. A protože je tatínek správný chlap a kutil, který všechny problémy hravě vyřeší, rychle běží do obchodu, kde pořídí malého robota, kterého při jeho sestavování ještě různě vylepší (tímto tatínkovým zlozvykem je v inscenaci zdůvodněné, proč se z Otesánka stane nenasytný žrout). Je to pohádka, a tak se zdá, že toto zjednodušení a jistá typizace postav žánru sluší, že se to dělá kvůli dětem. Ale právě kvůli dětem by se to podle mě mělo dělat jinak, a to nejen v případech, kdy chceme gender pojmout jako téma.

K využitým divadelním prostředkům nemám výhrad. Otesánek jako neustále rostoucí robot, který požírá vše, na co přijde, dělá i z tak provařené pohádky velmi originální a novou podívanou. Jednotlivé situace jsou vystavěny s nadhledem a nenuceným humorem, veškeré přestavby jsou vyřešeny obratně a zábavně. A k tomu ty krásné a skvěle ovládané dřevěné loutky. O to větší škoda je, že v dramaturgickém základu se pohádka posunula spíše o století zpátky, a to jenom proto, že jasně rozdělit role a použít osvědčené charaktery je prostě snazší.

(Texty neprochází redakční úpravou.)

Marta Hermannová, 20. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.