Loutkar.online
Divadlo Rozmanitostí O PlaváčkoviFoto: Divadlo Rozmanitostí

O Plaváčkovi trochu jinak

Adaptaci klasické Erbenovy pohádky Tři zlaté vlasy děda Vševěda pod názvem O Plaváčkovi předvedlo hostující Divadlo Rozmanitostí Most v rámci festivalu VILOmeniny ve VILE Štvanice poněkud netradičním a rozmanitým způsobem.

V této hudebně laděné inscenaci s kabaretními prvky se postupně na scéně zjevují tři sudičky neboli Plaváčkovy kmotry znázorňující i samotný osud. Tři herečky komunikují s diváky prostřednictvím lehce ponurých loutek a do prvorepublikového mikrofonu pak nepříliš dobře zpívají nejrůznější melodické a „chytlavé“ písně, které diváka provázejí celou inscenací. Zpěv je prokládán mluveným slovem, hrou na bicí, trubku či harmoniku, ale objevuje se také zvuk vody vylévané z konve, hra na skleničky a dokonce i zvuky skládání Rubikovy kostky.

Divadlo Rozmanitostí O PlaváčkoviFoto: Divadlo Rozmanitostí

Nejen v textech samotných písní se vyskytuje určitá dávka ironického nádechu, nadsázky a slovních hříček, ale například i děd Vševěd je metaforickým a originálním způsobem zobrazen jako hudební nástroj (mandolína) a jeho tři zlaté vlasy symbolizují struny. Ironickou linii zastupuje i postava žáby, jejíž popěvek končí slovy: „Ať sucho dál zůstává s touto krajinou.“ Je však otázkou, zda lze tento parodický způsob, jehož účelem je přiblížit se nejen dětskému publiku, pokládat za povedený.

V pozadí pak oživuje celou inscenaci také stínohra a promítání obrázků zobrazujících Plaváčkovy zkušenosti z cesty za dědem Vševědem. Výborná je ovšem práce se samotnými loutkami, při které je mimo jiné pomocí kruhové pohyblivé jeviště vytvářena iluze jejich chůze nebo běhu.

Divadlo Rozmanitostí O PlaváčkoviFoto: Divadlo Rozmanitostí

S pořádnou porcí nadsázky tak divákům Divadlo Rozmanitostí dávkovalo po malých kouscích známý pohádkový příběh a na malé ploše se snažilo do inscenace vměstnat všechny postavy (od Plaváčka až po egyptskou sfingu) i nejrůznější efekty. Tato rozličnost scénických akcí udržela pozornost nejen dětského publika, avšak jevištní rozmanitost postupně docílila samotné dějové nepřehlednosti a nesrozumitelnosti.

Divadlo Rozmanitostí Most: O Plaváčkovi

Režie: Jiří Ondra

Scéna, kostýmy, loutky: Jitka Nejedlá
Hudba: Tomáš Alferi

Účinkují: Jitka Raková, Kamila Raková, Tereza Karásková, Pavel Zikmund, Tomáš Aferi, Pavel Hendrych

Psáno z reprízy: 11. 11. 2018

Kristýna Kozlová, 13. 11. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.