Loutkar.online
Odivo AeroFoto: Dodo Šamaj, Bábkové divadlo na Rázcestí

Laboratórium vzdušných zázrakov

Batolárium AERO mohli diváci zhlédnout v rámci festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018.

Návštevníci a návštevníčky tohtoročnej Bábkarskej Bystrice sa môžu vyžívať „bato-citlivom“ divadle. Každý deň je do programu zahrnutá inscenácia, určená pre najmenšie deti. Navyše každá z nich prichádza z úplne odlišným režijným prístupom a poetikou. Tretí deň túto škálu rozšírilo batolárium AERO divadelného zoskupenia Odivo.

V inscenácii tvorcovia a tvorkyne hravou formou pracujú so vzduchom a všetkým, čo im tento element ponúka. Používajú ventilátory, fény, pumpy a s ich pomocou vytvárajú magicky pôsobiace momenty. Ide pri tom o jednoduchú fyziku a miestami táto inscenácia evokuje až akúsi kreatívne uchopenú vedeckú výstavu pokusov.

Hrajú sa najmä s možnosťou vzduchu veci nadnášať. Herci J. Smutný a M. Danadová umiestňujú ľahké predmety k zdroju vetra a spolu s divákmi sledujú výsledok. Miestami do procesu zasiahnu, nasmerujú nekontrolovaný pohyb vznášajúcich sa objektov alebo sa začnú hrať a skúmať, čo všetko môžu ešte v danej situácii vytvoriť. V kruhovom poli ventilátorov sa tak napríklad začne vznášať igelitová bábka. Lieta zo strany na stranu, nadobúda tvar, teda ožíva a následne sa znova rozplýva do neforemnej matérie.

Jednotlivé sekvencie sa striedajú bez väčšej snahy o naratívne prepájanie. Inscenácia je neverbálna a herci ani v mimike nepreukazujú väčšie emócie. Pozornosť upriamujú čisto na objekty, s ktorými pracujú.

Z tohto rámca sa vymyká krátka etuda akéhosi koncertu pre vzdušné pumpy. Miesto hudobných nástrojov používajú herci rôzne druhy púmp a trubicu. Hudobnosť vzniká na základe intenzity a dynamiky ich fúkania. Celkový obraz pôsobí najmä pre dospelých veľmi vtipne, ako zosmiešnenie vážneho umenia a kreatívneho použitia pracovnej pomôcky pre umelecký zámer.

Úplné sústredenie sa na oživené predmety sa tvorcom a tvorkyniam podarilo docieliť aj vďaka veľmi funkčnému použitiu farieb. Do čierno-bieleho prostredia prinášajú pestrofarebné objekty, ktoré vďaka vzdušným prúdom vyhrávajú svoj boj nad gravitáciou. Deti zjavne na tieto farebné lietajúce objekty veľmi živo reagujú. Mimoriadne pôsobivý je v tomto smere najmä záver inscenácie, kde sa zdvihne pestro-farebný vír z konfiet.

Na rozdiel od predošlých batolárií, Odivo neposkytuje deťom priestor k priamej interakcii. Ponúkajú skôr vizuálne pôsobivé obrazy, podmanivé svojou iluzívnosťou. Fyzika sa tu mení na čaro. Banskobystrické divadelné zoskupenie prinieslo na festivalové javisko tvorivé laboratórium plné zázrakov.

Článek byl převzat z festivalového zpravodaje festivalu Bábkarská Bystrica TOUR 2018. Další rozhovory a recenze naleznete v online verzi zpravodaje.

Diana Pavlačková, 13. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.