Loutkar.online

Vítr vane pouští…

Pondělní dopolední představení Stálého větru francouzských Mravenců v lucerně (Cie Des Fourmis dans la Lanterne) bylo zajímavé z více důvodů než jen proto, jaké to bylo divadlo.

Během představení začalo dětské publikum čím dál víc (ovšem nijak rušivě) diskutovat o tom, co se na scéně děje, řešit interpretaci jednotlivých obrazů i celku. Tvůrci z toho byli poněkud přepadlí, prý se jim to ještě nikdy nestalo – což popravdě zase zaráží mě.

Předně nutno říct, že úvodní podezření, že půjde o miloučké, ňuňavé divadlo hravosti a radosti, se celkem rychle rozplynulo. Výtvarně je inscenace sice hravá a nápaditá, ale především vypráví celkem závažný příběh o dvou dívkách, z nichž jedna žije v nesvobodné zemi spoutané zákazy, zemi bez barvy (což je mimochodem motiv, který inscenaci spojuje s maringotkovým Cvakem téhož loutkářského dua, viz naše recenze). A vypráví ho způsobem ne zcela přímočarým a přehledným – a ani ne vždy příjemným. Myslím, že ty dětské hovory v předních řadách odstartovala poměrně mučivá scéna, v níž si hlavní hrdinka sebedrásavě vytrhuje listy z bločku, který tvoří trup jejího těla. Ani já jsem si v tu chvíli nebyl jistý, jak přesně ji číst, tedy jestli jde o pouhý projev vzteku, sebepoškozování, anebo rovnou sebevraždu.

Bylo to divadlo s řadou divadelních kvalit, animátorsky suverénní, nápadité, se skvělou atmosférotvornou hudbou, působivé – a hlavně s důležitým tématem a s určitým poselstvím. Když ale aktéři už během představení lehce nevrle, s prstem u úst reagovali na ruch v sále, přišlo mi to (i vzhledem k tomu tématu utiskované svobody a potlačované kreativity) poněkud paradoxní. A když při následné diskuzi s publikem zjevně ve skutečnosti nechtěli slyšet, co si z toho děti přebraly, a zajímali se jen o „správné odpovědi“ (a následné dovysvětlení)… Přiznám se, že mi hlavou blesklo cosi o tom, jak někdy bývají díla chytřejší než tvůrci.

Publikováno ve festivalovém časopise Hadrián, č. 5, 26. 6. 2018.

Michal Zahálka, 26. 6. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.