Loutkar.online

Vzpomínka na Františka Sokola

V polovině října nás zastihla smutná zpráva.

Odešel PhDr. František Sokol, skvělý, milý a neobyčejně laskavý člověk, který patřil ke klíčovým osobnostem historie Naivního divadla Liberec i českého profesionálního i amatérského loutkového divadla vůbec.

František Sokol se narodil 2. ledna 1931 v Domažlicích. Absolvoval divadelní vědu na DAMU, posléze získal doktorát na Filozofické fakultě v Brně. Z postu krajského inspektora pro kulturu v Ústí nad Labem přešel v roce 1961 do funkce ředitele Severočeského loutkového divadla v Liberci, dnešního Naivního divadla. V letech 1964–1968 působil jako ředitel Divadla Radost v Brně.

Loutkovému divadlu se věnoval i jako pedagog pražské DAMU, jako lektor či porotce se výrazně zapsal do historie českého amatérského divadla. Je autorem několika publikací (Svět loutkového divadla, Estetická výchova, Antologie loutkového divadla, významně přispěl do knihy Cesty českého amatérského divadla). Loutkovému divadlu zůstal zkrátka věrný po celý svůj život.

Po roce 1969 neprošel v Praze prověrkami, v roce 1972 se vrátil do Naivního divadla, kde poté dlouhá léta úspěšně působil jako dramaturg a od roku 1986 opět jako jeho ředitel. V roce 1972 se spolupodílel na založení (dnes mezinárodního) loutkářského festivalu Mateřinka, který se zpočátku konal střídavě v Liberci a Českých Budějovicích, od roku 1991 byl jeho domovem už jen Liberec.

Po roce 1989 se František Sokol výrazně podílel na zavedení demokratické samosprávy v Liberci. V roce 1990 se stal náměstkem primátora Liberce pro školství a kulturu, kde působil dvě volební období až do roku 1998. Je jeho nehynoucí zásluhou, že svým vzděláním, rozhledem, obecným respektem a schopností jednat a dohodnout se kultivoval v porevolučních letech lokální politickou reprezentaci. Vždy důsledně obhajoval nutnost podpory širokého kulturního dění v Liberci, oponentů měl vždy víc než dost. Jsem přesvědčen, že obě liberecká divadla překonala toto neklidné období především díky němu.

Díky za všechno, Františku!

[tento článek vyšel tiskem v čísle 4/2017]

Stanislav Doubrava, 3. 1. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.