Loutkar.online

Odhalené divadlo

Spectaculo Interesse 2017 (den první)

Tažko uveriť ale už sú to dva roky od posledného Spectaculo Interesse. Znovu vchádzam do Divadla loutek a vidím, že mnohé je pri starom. Ostrava je znova rozkopaná. Pohotovostný akreditačný telefón netrpezlivo čaká, kedy bude môcť zazvoniť. Tomáš Volkmer sa (už/ešte) smeje od ucha k uchu. Ale nie všetko je rovnaké; som predsa len o čosi staršia. Prezrádzajú to hlavne deti kamarátov, ktoré vyrástli viac než som čakala. Niekto zo známych zmenil účes, ďalší bývanie, iný partnera.

Atmosféra prvého dňa festivalu je rovnaká, vďakabohu! Nedá sa vyhnúť pocitu otvorenej náruče. Po dvoch rokoch je to totiž skutočne veľa objatí, podaní rúk, úsmevov. ,,Ako sa máš?„ znie z každej strany a ja zatiaľ v duchu premýšľam, či som si s tým pánom minule nakonci potykala alebo nie. Predsa len, záver večera často býva zahmlený. Možno práve preto sú potom zvítania srdečnejšie.

Keď som trošku znovuobjavila divadlo a ľudí v ňom, čakalo ma ďalšie milé prekvapenie. V šapitó sa odohral kvalitný koncert pre deti: Bombarďák. Dnes to vôbec nie je samozrejmé. Priamo na koncert nadviazal sprievod bábok. Tie, načele s nadrozmerným kráľom Herodesom, vyšli zo zákutí divadla do ulíc mesta. Návštevníci festivalu i náhodní okoloidúci sa pridali do zástupu. Keďže bábky boli rozmanité, mohli sme tak aspoň trošku odkryť, čo všetko nás tento týždeň čaká. Cez Masarykovo námestie priviedol sprievod, pod vedením dvoch klaunov, všetkých až pod balkón divadla. Pod drobnohľadom troch múz boli osadené vlajky účastníckych krajích a diváci tak boli oficiálne pozvaní na festival.

Ach ten zahajovací ceremoniál. Budú dlhé reči o ničom – hovorím si v duchu. Takticky sa preto postavím blízko dverí a čakám. No a veru milé prekvapenie! Zahájením nás sprevádzal manekýn, ktorý vtipne skákal do reči prekladateľke. Tá sa ale nedala odbiť a vytrvala. Za to jej parí môj hlboký obdiv. Groteskou sa predstavilo aj zvukové zázemie divadla. Technik prichádzajúci v pravidelných intervaloch, opraviť nefungujúci mikrofón, urobil z prihovorov povolaných skutočný zážitok. Ešte nikdy som sa tak nebavila na úvodnom privítaní. V tejto chvíli už sedím na schodoch a nadšene sa dívam. Neviem, čo bolo pripravené ale dostali ste ma. K dokonalosti chýbala už len záverečná poklona. Dúfam, že podobné niečo sa ešte zopakuje. Veď počiatočné semienko sa zasialo a iskrička vzplanula.

Nedávno mi išlo hlavou, čo asi tak v divadle majú radi muži. Alfa mi svojím predstavením dala odpoveď. Tři siláci na silnici bol humorný príbeh pre všetkých drsňákov. Myslím si, že svoju cieľovku trafili dokonale. Princovia už predsalen vyšli z módy a živá muzika je vždy obrovské plus. Divadlo Alfa si drží svoj štandart. Vydarene prepája sučasné s klasickým, neopomína dynamiku ani vtip. My dospeláci máme pár nevýhod: vieme ako to dopadne skoro hneď od začiatku, aj fóry poznáme dopredu a scénografia nás zásadne neprekvapí. No deti si užijú každú chvíľku, každý zvuk, každú scénu s kamiónom. Prečo? Preto isté, prečo som aj ja ostala sedieť a baviť sa. Pre neskutočnú energiu s akou Alfa vždy príde na javisko. Trefne (ne)priznaný herci nás dokonale vtiahnu do deja a veríme im každé slovo. Ja by som už druhý krát neprišla, no kebyže mám syna – sme na každom predstavení!

Tři siláci na silniciFoto: Divadlo Alfa

A potom prišiel raut….. o18:30 som si konečne dala obed aj s dezertom a bolo aj víno. Mňam!

Každý sám či v debatnej skupine, sme sa postupne popresúvali do Cooltouru. Sám veľký 160centimetrový Duda Paiva na javisku. Kto by to len nechcel vidieť! Vzduch bol vydýchaný zachvíľku. Ukázal nám kúsok zo seba, zo svojej životnej skúsenosti. Za to mu patrí obrovská poklona, pretože to chce skutočnú odvahu. Duda bol znova Duda. Krásny aj škaredý. Dokonalý aj nedokončený. Jeho bábky aj animácia sú strhujúce. Jeho pohybové predispozície dovoľujú ukázať krásne obrazy. Dal nám to, čo sme čakali. Škoda alebo nie? Neviem, to už je na každom z nás.

BlindFoto: Achiv Duda Paiva Company

A na záver sme konečne vybrali prvé “loutky z pytle". Hvězdné dálky v jednoduchých veršovačkách prerozprávali príbeh slávne filmovej série. Ja ako zarytý fantasta a odporca sci-fi som konečne zistila o čom tie filmy sú! Odlahčené predstavenie, ktoré si robilo strandu samo zo seba výborne padlo k večernému pivu či vínu. Mimochodom teraz v Cooltoure čapujú dobrú jedenástku…. Takže zajtra sa tam vidíme zas! Isto bude sranda.

Autorka študuje bábkoherectvo na VŠMU.

Sidi Féderová, 2. 10. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.