Loutkar.online
z výstavy Loutky a rodinná divadla na LetnéFoto: archiv Kateřina Ebelová

Letenský Montmartre s loutkami

Letos na jaře přibyl do české loutkářské rodiny benjamínek – stálá soukromá expozice loutek a rodinných loutkových divadel v Galerii Scarabeus na Letné.

Její koncepci připravovala iniciátorka, autorka a kurátorka dr. Kateřina Ebelová už dlouhou řadu měsíců, aniž by tušila, že se české a slovenské loutkářství dostane v závěru roku 2016 na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. S o to větší radostí mohla na vernisáži na konci března 2017 představit výstavu Loutky a rodinná loutková divadla jako poctu českému loutkářství a příspěvek k těm aktivitám, které v současnosti veřejnost seznamují s českým loutkovým divadlem jako významným fenoménem české kultury.

O popularitě českého loutkového divadla svědčí to, že ho bereme jako něco zcela přirozeného, jako něco, o čem mají u nás povědomí lidé bez rozdílu věku či vzdělání. Možná je to tím, že jde o ojedinělý případ spojující výtvarné umění a divadlo, možná jsou zde propojeny vzpomínky na dětství s prvními divadelními zážitky, možná je to odvěká touha předvést své vlastní osudy do divadelní miniatury a být účasten onomu zázračnému stvoření světa i člověka skrze oživenou hmotu.

V prostorách galerie najdete hned několik prvků, které dokumentují ojedinělé jevy českého loutkářství – ať už je to figura Kašpárka v jeho výtvarných i charakterových proměnách, fenomén rodinných divadel a konečně i připomenutí počátků moderního českého loutkového divadla reprezentované tvorbou Říše loutek a některých osobností této loutkové scény, které jsou s pražskou Letnou spojeny. V jemně stylizované atmosféře měšťanského salonu, typického místa pro produkce rodinných divadel, ve výstavních prostorách v přízemí najdete řadu vitrín zakončených tympanony připomínajícími loutková proscénia a skrývajícími pro pozorné oko výjevy ze známých pohádek (třeba tu o Červené Karkulce), ale i celky dekorací, loutek a rekvizit pro pekelnou či vodní říši nebo českou krajinu. Galerijní místnost v suterénu připravená pro loutková představení či pro loutkářské workshopy menších skupinek dětí tvoří s některými exponáty Muzea kávy volný celek. Obě zajímavá témata spojuje rodinná poklidná atmosféra doby konce 19. a první třetiny 20. století, jinde výtvarný detail. Výstižným zastřešujícím názvem pro toto sepětí doby starých časů, její romantické atmosféry a výtvarného umění je Letenský Montmartre, který Kateřina Ebelová použila pro trojzvuk Galerie Scarabeus, Muzea kávy i cukrárny Alchymista, ale také pro romantickou a inspirativní tajemnou renoirovskou zahradu v zadním traktu. Jde o magické spojení genia loci, rodinné tradice, sousedství Akademie výtvarných umění a také místa počátků jednoho z našich nejvýznamnějších a nejstarších loutkářských souborů – Říše loutek.

Jana Zajíce 7, 170 00 Praha 7, www.galeriescarabeus.cz

Otevřeno je denně od 11 do 18 hodin.

[tento článek vyšel tiskem v čísle 3/2017]

Nina Malíková, 2. 10. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.