Loutkar.online
Dead Rose; License: Public Domain DedicationFoto: George Hodan

Zemřela Jitka Kalábová

21. 5. 1935–6. 2. 2017

Loutkoherečka Jitka Kalábová byla v letech 1959–1964 členkou uměleckého souboru Divadla Radost, pak odešla se svým manželem, režisérem Josefem Kalábem do Bratislavy a od roku 1969 byla v angažmá v Radosti dalších dvacet let. Celá rodina (dcera Jitka se také věnovala i s manželem – hercem a hudebníkem loutkovému divadlu) přesídlila do Jižních Čech, kde se Jitka Kalábová zapojila nejen do „rodinného divadla“, ale byla i velmi aktivní a dlouholetou pedagožkou ZUŠ v Českém Krumlově.

V archivu Divadla Radost najdeme jméno Jitky Kalábové v obsazení několika desítek her, namátkou připomeňme Brdečkova Kouzelníka Žita, Vašíčkovu inscenaci Slepců a Dvojníka, v Lorcových Neotesaných loutkách byla Doňou Rositou, a neopomeňme množství inscenací pro děti – Lvíčkova dobrodružství, Veselá medvíďata, Tři přání, operku V. Wernera a P. Vašíčka Můj deštník je jako balón, Žabku carevnu, Ďáblův most, Sedmero havranů, Otvírání studánek… Byla maminkou v Hrubínově Špalíčku i v Broučcích. Byla přesná, spolehlivá, ochotná nezištně pomoci na jevišti kolegům – byla ideální týmový hráč – tak si ji možná mnozí připomenete z inscenací Prince a chuďase, Pohádek na draka, Makového mužíčka, Zkoušek Lišky Bystroušky, Císaře Peera Gynta, Asagao, či Dona Juana…

Čest její památce!

Divadlo Radost, 8. 2. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.