Loutkar.online
Objevení nebe, KALD DAMUFoto: archiv DISK

Objevování nebe v Disku

Vtlačit všech skoro tisíc stran velkolepého románu Harryho Mulische do sedmdesáti pěti minut je nemožné.

Přesto se ale Režisér Braňo Mazúch společně s dramaturgem Markem Turošíkem rozhodl zkusit štěstí a věrně mottu z anotace „Je něco hezčího než hrozba katastrofy?“ přivést Objevení nebe na jeviště DISKu.

Společně s letošními absolventy Katedry alternativního a loutkového divadla vytvořil inscenaci, která se zásadně liší od všeho, co bylo v posledních několika letech v DISKu k vidění.

Mazúch se rozhodl vyzdvihnout filozofické, alegorické, symbolické motivy románu na úkor udržování kontinuální linie příběhu; divák neznalý předlohy se tak může v inscenaci místy ztrácet. Přesto je ale inscenace hraná s drobnými dřevěnými manekýny dost silná na to, aby udržela zájem i pozornost. Nechává totiž rozeznít nevídané množství vizuálních obrazů a tematických podnětů, které volají po interpretaci. A volají vcelku naléhavě, už proto, že inscenace působí jaksi obnaženě, syrově, upřímně – snad i díky důrazu na přirozenost použitých materiálů (dřevo, sádra, písek), které jsou na jevišti rozbíjeny, páleny, ničeny.

Objevení nebe je inscenace s hlubokým náboženským přesahem, který se ale (navzdory přednášení desatera apod.) nevnucuje. Naopak působí lidsky a obyčejně – jak díky občas probleskující lehké ironii, tak i díky samotné symbolice loutek a díky celkové vizualitě inscenace, která docílila velmi efektní, signifikantní podoby bez použití velkolepých prostředků.

Adéla Vondráková, 4. 5. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.