Loutkar.online
Mami už tam budem, Divadlo MinorFoto: Petr Neubert

Další Erik pro Jiřího Jelínka

Letošním držitelem Erika se stala inscenace pražského Divadla Minor Mami, už tam budem? v režii Jiřího Jelínka.

Letošním držitelem Erika se stala inscenace pražského Divadla Minor Mami, už tam budem? v režii Jiřího Jelínka. Ten cenu získal již počtvrté – v roce 2001 za inscenaci Variace na slavné téma Cyrano, v roce 2005 za Cirkus (obě připravil s tehdy ještě amatérským Divadlem Dno) a v roce 2013 za inscenaci Dášeňka aneb Psí kusy – haf! (Divadlo Husa na provázku).

Jaké je přebírat Erika už počtvrté? Je to stejný pocit, nebo naopak lepší, nebo už je to tak trochu rutina?

Erika jsem ještě nikdy nepřebíral osobně, vždycky mi někdo zatelefonoval, že jsme to vyhráli, a vždycky jsem byl stejně překvapený. A pokaždé potěšený! A všeobecně si cen vážím, asi čím dal tím víc. Je hezké, když někdo usoudí, že to, co dělám, má cenu.

Inscenace Mami, už tam budem? byla tvou už čtvrtou spoluprací s Minorem – s tématem automobilismu jsi přišel ty, nebo jste k němu s dramaturgyní došli postupně?

Zdeněk Pecháček s Ivou Kopeckou mi na začátku říkali, že by byli rádi, kdyby vznikla menší inscenace, která by kromě hraní na malé scéně Minoru mohla také „jezdit“. Tak jsme se scénografkou Bárou Čechovou a dramaturgyní Ivou Kopeckou začali vymýšlet „auto“. Každá inscenace, na níž pracuji, totiž vzniká ve spolupráci s lidmi, co se na něm podílí. Mám rád kolektivní vinu.

Na Přeletu hrál postavu Tatínka Václav Krátký (a myslím, že velmi dobře). Jsi spokojený se svým alternantem?

Vašek Krátký je na rozdíl ode mě herec. A hraje skvěle! Je dobře, že hrál na Přeletu zrovna on – já bych totiž jenom koulel očima na Hanku Voříškovou a vyplazoval jazyk na Luďka Richtera.

[tento článek vyšel tiskem v čísle 6/2015]

Kateřina Lešková Dolenská, 22. 12. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.