Loutkar.online

Loutkové, hudební a divadelní dušičky v Akropolis na festivalu Nekropolis!

Kde život končí, loutky ožívají! Už první listopadový víkend (2.11. – 3.11. 2019) proběhne nabitý dušičkový mejdan se skupinou Fekete Seretlek, studiem Damúza a jejich hosty v Paláci Akropolis.

Návštěvníkům festivalu se představí fenomenální loutkář Matija Solce, zároveň působící v hudebně-divadelní skupině Fekete Seretlek, která se letos jako jediný český zástupce zúčastnila festivalu World Festival of Puppets Theatre ve francouzském Charleville. Tam slavila obrovský úspěch s opakovaně vyprodanou inscenací KAR, kterou už v sobotu 2. listopadu uvedou na festivalu Nekropolis. Den poté, v neděli 3. listopadu na Nekropolisu představí další hudebně-divadelní projekt – inscenaci RAT volně inspirovanou Orwelovou dystopií 1984.

RATFoto:

V sobotní večer do pražské Akropole po evropském turné zavítá hudební Trio Katastrofa, které vystupovalo mimo jiné i na loňském ročníku trenčínského festivalu Pohoda. Kapelu hrající skandinávsko-balkanský post-punk tvoří švédská houslistka Sofia Hogstadius, švédsko-čilský perkusionista Stefan Hedborg a slovinský akordeonista Matija Solce. Jejich koncerty se nesou ve znamení neutuchající energie a strhujících balkánských rytmů. Po koncertě v malém sále pražského Paláce Akropolis proběhne představení pro jednu loutku a dva loutkáře, kterými jsou Matija Solce a FIlip Šebšajevič. Jejich inscenace Býti Don Quijotem je postavena na motivech Cervantesova románu, vizuální poetice Jana Švankmajera a konfrontuje minulost s přítomností, jedince se společností, loutkáře s loutkou či loutky s objekty.

KAR, Fekete SeretlekFoto:

Nedělní program festivalu Nekropolis od 18 hodin odstartuje loutkové představení RAW od Edity Valáškové, Rufiny Bazlové a Šimona Dohnálka. Následovat bude projekt Beatbox kombinující fyzický koncert, divadlo objektu a instalaci obřích loutek, který se bude pohybovat volně po prostorách Paláce Akopolis. Beatbox si připravili studenti DAMU s režisérem Matijou Solcem a za použití jednoduché metody manipulace s objekty, živé hudby a interaktivního divadla pozorují současná témata transformující společnost. Od 19 hodin foyer divadla ovládne hudebník a performer Ivo Sedláček s představením STARGATE, ve kterém prostřednictvím stínohry vypráví o světě po životě a životem před smrtí. O půl hodiny později v malém sále Paláce Akropolis proběhne autorské představení Faustova zahrada od skupiny Katanari, pohybující se na hranici loutkového a vizuálního divadla, výtvarné instalace a rituálu. Inscenace je inspirovaná dílem Faust a vstupenka na ní zároveň platí také na představení RAT skupiny Fekete Seretlek, které bude začínat ve 20 hodin v hlavním sále, nebude-li vyprodáno.

Festival Nekropolis zakončí od půl desáté tanečně akrobatické divadlo na chůdách Long Vehicle Circus, které na festivalu oslaví 10 let své existence a uvede simultánní vystoupení Gangsterka v největším počtu chůdařů v historii divadla.

PROGRAM:

SOBOTA 2. 11.

18:00 | Studio Damúza & Fekete Seretlek: KAR / Vstupenky: bit.ly/Nekropolis19-KAR

19:30 | Koncert: TRIO KATASTROFA / Vstupenky: bit.ly/TrioKatastrofa

21:30 | Matija Solce a FIlip Šebšajevič: Býti Don Quijotem / Vstupenky: bit.ly/BytiDonQuijotem

NEDĚLE 3. 11.

18:00 | Edita Valášková, Rufina Bazlova, Šimon Dohnálek: RAW | Vstup volný

19:00–23:00 | DAMU & Matija Solce: Beatbox / Vstup volný

19:00 | Ivo Sedláček: STARGATE | Vstup volný

19:30 | KATANARI: Faustova zahrada / Vstupenky: bit.ly/FaustovaZahrada

20:30 | Studio Damúza & Fekete Seretlek: RAT / Vstupenky: bit.ly/Nekropolis19-RAT

21:30 | Long Vehicle Circus – 10 let! / Vstup volný

Více info na www.palacakropolis.cz

FB událost: www.facebook.com/events/3133579336867449/

Kateřina Sochací, 1. 11. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.