Loutkar.online
KUK festival pozvánkaFoto: KUK

Projekt KUK přináší to nejlepší z divadla pro nejmenší

Letos již potřetí od 1. do 4. 11. se ve Studiu ALTA představí výběr z české i zahraniční divadelní tvorby pro batolata. Nejmenší diváci si mohou osahat, prozkoumat a podívat se na představení, pro které neexistuje jazyková bariéra a která berou děti jako parťáky.

Ze zahraničních novinek se letos těšíme na inscenace Planeta Ka a Sensacional, které přiveze katalánský soubor Imaginart a na podmořský výlet Oceán snů z polského divadla Teatr Małego Widza z Varšavy. Pražskou premiéru bude mít také představení Co šeptají stromy? z divadla Polárka v Brně. Výběr skvělých představení doplní tituly Studia Damúza Ptáček a lev, Moment! a Já, ty a to. Čekání na představení si pak malí návštěvníci můžou zkrátit ve zmenšené verzi naší unikátní KUKherny.

Proč si KUK nenechat ujít?

KUK je výjimečný svým zaměřením výhradně na ty nejmenší diváky. Chceme ukázat, že už ty nejmladší děti mohou chodit do divadla a užít si kvalitní program. Krátké inscenace rozvíjejí jejich smyslové vnímání, smysl pro rytmus a interaktivním zpracováním také senzomotorické schopnosti. Malí diváci často poprvé přichází i do kontaktu s ostatními dětmi a zvykají si na kolektiv,“ říká ředitelka projektu Daniela Fialová.

Zahraniční hosté

Vůbec poprvé se v České republice představí katalánský soubor Imaginart, který v Barceloně již více než deset let organizuje divadelní festival pro nejmenšího diváka. S touto cílovou skupinou má tedy dlouholeté zkušenosti a na KUK přiveze svou audiovizuální show Sensacional, kde se samy děti díky bílým kombinézkám na chvíli stanou promítacími plochami a inscenaci Planeta Ka, která se po představení promění v měkoučké hřiště.

Velkou radost máme ze spolupráce se zahraničními hosty. Polské divadlo Teatr Małego Widza se na KUK vrací po loňském diváckém úspěch, kdy bylo ještě během festivalu třeba přidávat další představení. Letos přiveze divadelně-hudební zážitek pro děti od 8 do 18 měsíců Oceán snů, který je, spíše než představením, procházkou po mořském dně za zvuků živé hudby,“ vysvětluje producentka projektu Zuzana Cajtlerová.

ocean snow KUKFoto: divadlo Teatr Małego Widza

O projektu KUK

KUK je prvním českým multižánrovým projektem, který cílí především na návštěvníky ve věku od 10 měsíců do 3 let. KUK nabízí rodinám s malými dětmi smysluplný program s vysokou uměleckou úrovní, nekomerční alternativu kvalitní dětské zábavy i inspirativní divadelní přehlídku. To vše na míru pro naše nejmenší návštěvníky.

Projekt navazuje na celosvětový trend divadla pro nejmladšího diváka a chce ho představit také českému publiku. Inspirativní doprovodné aktivity podporují společné trávení volného času rodičů s dětmi. Projekt se také snaží propojovat rodiče s malými dětmi v daných lokalitách a zamezit tak jejich částečné sociální izolaci během rodičovské dovolené.

Přínos festivalu tkví v tom, že rozvíjí dětskou představivost, seznamuje nejmladší diváky s hudbou i divadlem a buduje v nich vztah k umění přirozeným způsobem. I název KUK vychází z touhy dětí objevovat a poznávat. Projekt tak přispívá k výchově budoucí generace návštěvníků kulturních institucí a snaží se podporovat vnímání kultury a umění jako běžné součásti života.

Co šeptají stromy PolárkaFoto: Divadlo Polárka

Bližší informace o projektu i jednotlivých akcích naleznete na webu projektu nebo facebooku.

Zuzana Kravcová, 30. 10. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.