Loutkar.online
Divadlo RadostFoto: Petr Jančařík, Divadlo Radost

Divadlo Radost slaví 70 let od svého založení.

A to právě dnes, 25. října! My si však toto výročí připomene 8. listopadu premiérou pohádky J. Kainara Zlatovláska, která byla za celou dobu existence divadla nejčastěji uváděnou inscenací.

Celkem se Zlatovláska na repertoáru objevila třikrát, po 8. listopadu to bude počtvrté. 8. 11. také zahájíme výstavu k tomuto jubileu a promítneme dokumentární film o Divadle Radost. Před sedmdesáti lety, 25. října 1949 zahájilo profesionální činnost v bývalém kině Orania na Bratislavské ulici v Brně Loutkové divadlo Radost. Jeho zakladatelem a prvním ředitelem byl významný loutkář a pedagog Vladimír Matoušek. Spoluiniciátorem projektu profesionálního loutkového divadla v Brně byl Dr. František Tenčík , vedoucí odboru estetické výchovy Výzkumného ústavu pedagogického.

Na vývoj divadla měli v historii obzvlášť významný vliv tři režiséři, kteří vytvářeli jeho osobitou tvář: Josef Kaláb, Jiří Jaroš a Pavel Vašíček. Je ale nutné připomenout i jejich následovníky – Karla Brožka, Josefa Kroftu a zejména Petra Kracika, kteří v Radosti působili velmi krátce. Režisérka Zoja Mikotová naopak nastoupila do angažmá hned po absolvování JAMU a za deset let svého působení měla na svém kontě nemálo inscenací, v nichž plně prokázala svůj vztah k tvorbě pro děti . (S Radostí ostatně příležitostně spolupracuje i nadále). Od roku 1994 formuje tvorbu i směřování divadla ředitel a režisér Vlastimil Peška. Převzal a důsledně rozvinul program repertoáru pro všechny věkové kategorie diváků. Ve shodě se svým programem hudebně zábavného divadla konstituoval soubor pěvecky i instrumentálně znamenitě disponovaný a schopný zvládnout širokou škálu výrazových prostředků. V posledním období bylo tedy možné realizovat i velmi ambiciozní projekty. Divadlo má každou sezónu na repertoáru cca 25 inscenací pro široký okruh publika a to dokonce od inscenací 1+ (tzv. „miminí divadlo“) až k představením pro mládež a dospělé publikum. Od r. 2016 má Divadlo Radost dalšího kmenového režiséra a od letošní sezóny i nového uměleckého šéfa Michala Sopucha a dramaturga Pavla Trtílka.

K výročí jsme vydali i nové CD – audioknihu Nové příběhy pejska a kočičky a DVD Písničnky pro mrňousky. Písničky, které doprovází krátká videa pro nejmenší diváky Radosti, kteří navštěvují naše miminí představení.

Do dalších let vstupuje divadlo i s novým designem. Brzy se objeví nové webové stránky a od listopadu používáme i nové logo.

divadlo Radost nové logoFoto: divadlo Radost

Grafický prvek je dominantní a s maximální grafickou úsporností v sobě kombinuje několik témat:

PÍSMENO R – výrazné písmeno R navazuje na předchozí tradici.

LOĎ – písmeno R tvoří stěžeň i plachtu, která stojí na písmenu D, které je zároveň kýlem lodi. Protažená patka písmene R pak tvoří špici lodě.

ROZESMÁTÁ TVÁŘ – Doplněním oka, které má tvar typický pro smějící se obličej, dostává písmeno D ještě další význam – široký úsměv. R vzdáleně doplňuje siluetu obličeje. Minimalistické provedení zároveň odkazuje na typický divadelní znak – masku.

DR – Divadlo Radost

V prostorách Muzea loutek (nepřehlédnutelná loď jejíž příď je zdaleka viditelná na ulici Cejl) bude instalovaná výstava k jubileu Radosti, připomínající fotografiemi, dobovými dokumenty – a hlavně loutkami z depozitáře – inscenace, osobnosti i události z dávné i nedávné historie divadla. Vernisáž výstavy bude 8. listopadu v 18 hodin.

Na dvě dosud vydané publikace k historii Divadla Radost (50 let Radosti a Radost od padesáti do šedesáti) navazuje „Radost od šedesáti do sedmdesáti“, připravená právě k letošnímu významnému jubileu.

Petr Jančařík, 25. 10. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.