Loutkar.online
ZvědavostFoto: Thatre de Spiegel

Mateřinka očima studentů KALD, den třetí

Zvídavost: Gesamtkunstwerk pro děti

Probouzet v dětech zvídavost je odvážná a chvályhodná věc, zvlášť dnes, kdy je jim vše servírováno pod nos hotové. Ještě lépe působí, když se jim přitom člověk nemá zapotřebí podbízet, jen je přizývá jako sobě rovné k dialogu a k umění, a to od nejnižšího věku. Oceňuji, že tvůrci nezvolili k upoutání dětské pozornosti primitivní harmonie a rytmy a klidně na ně vypálili komplexní barokní postupy – dle reakcí nejmenších soudím, že vhodně (těžko neuspět při tak uklidňující volbě nástrojů – cello, harfa, hoboj, hladivý zpěv). Dále, že si nerozbíjeli komunikaci mluvením: hudba působí na pocity lépe než mluvené slovo, melodie ilustrují významy textů, texty jsou v souladu se scénografií a pohyby, je to vskutku dotažená harmonie, vlastně gesamtkunstwerk.

Když je hudba kombinovaná se symboly, z nichž některé připomínají díla výtvarného umění z odpovídající doby, prošlapává v mozku dětí (tedy vlastně v nevědomích budoucích dospělých) prospěšné spoje mezi příjemným poslechovým prožitkem z hudby a pohledem na libé předměty, z nichž mnohé jsou vytvořené tak, aby s nimi děti mohly přijít do nejužšího kontaktu. Tvůrci vytváří prostředí, aby v co nejširší oblasti chápání pohnuli děti k náklonnosti k umění. Je to propracovaná snaha podprahově přesvědčit, a způsob jejího dovršení je poctivě promyšlen. Zůstávají sami sebou, pročež se jedná o osvěžující zážitek i pro dospělé a rodiče. Je to přirozené, ale ne snadné, jednoduché, ne však banální.

(Texty neprochází redakční úpravou.)

Markéta Labusová, 20. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.