Loutkar.online
School of Drama, Aristotle University of Thessaloniki, Alice - to Da or not to Da?Foto: PQ Studio: Festival 2019

ALICE – TO DA OR NOT TO DA?

Pasquil o Alence v říši divů. PQ Studio: Festival.

Co má společného Alenka v říši divů a dadaismus? Možná nic, možná neuchopitelnost, nahodilost nebo hravost. Jisté je, že je spojuje inscenace Alice – to Da or not to Da? (Aristotle University of Thessaloniki). Dva zdánlivě nesourodé celky propojuje práce se scénografií a materiálem – tedy především papírem.

Alenčino putování od pádu do díry až po návrat domů je ilustrováno hned na několika úrovních. Přes projekci, přes stínohru s papírovými loutkami a nakonec i skrz živé herce na scéně. V těchto třech liniích se odehrává esteticky hladivá koláž obrazů na hudebním podkladu. Králíci, housenka, kocour, srdcová královna nebo padající dívka se prolínají, zvětšují a zmenšují v rychlém tempu. Všechny tvary působí čistě a připomínají estetiku vloček vystříhaných z papíru. Zcela jednoduchými principy vytváří tvůrci na scéně komplexní fantazijní svět. Příběh není důkladně převyprávěn, naopak je k němu odkazováno vizuálně. Rychle se střídající obrazy na třech promítacích plátnech nakonec ze všeho nejvíc připomínají šmouhy, které může člověk vnímat, když padá někam hluboko pod zem.

Oslava ke stoletému výročí dadaismu poměrně hrubě přerušuje naivní a hravou první část, aby naplno vstoupila ve své nesmyslnosti a neohrabanosti. Herci parafrázují známá díla tohoto uměleckého směru v kartonových celotělových kostýmech ucha, nosu, pusy a oka. Nesourodý slepenec hudby, textu a drobných scének sice odkazuje k absurditě a celkové podstatě dada, ale zároveň se až příliš snižuje k náladě školních přehlídek. Mnohem silnější tedy pro mě zůstává vložená energie studentů herectví, kteří se s groteskností ve tvářích a pohybech pasují s nesmyslnými lavinami slov. Nakonec začnou vyhánět diváky ze sálu – potřebují se taky přece v klidu umýt. „The show is over!“ Jejich dada je hrou v kartonových kostýmech. A jaké je to vaše?

Další glosy, recenze i rozhovory o festivalových inscenacích naleznete na webu Pasquilu.

Ema Šlechtová, 14. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.