Loutkar.online
DAMU festival Proces 016Foto: Proces 016 Františka Malasková

PROCES 016: Den třetí

Píše Richard Fenek. (29.5.2019)

Po celý dnešní den festivalu probíhala interaktivní instalace Hra nehra, která spočívala v tom, že se v jedné malé místnosti museli sejít nejméně čtyři lidé, kteří následně mohli hrát hru vytvořenou studenty prvního ročníku scénografie KALD. Hra je založená na házení kostky, posouváním figurky po hracím poli a plnění různých úkolů (například držení minuty ticha). Člověk tak mohl na chvíli vystoupit z Procesu a zahrát si s přáteli – a nejenom s nimi – společenskou hru.

Název inscenace jež se odehrála v Divadle Archa Proměním se v zajíce se zármutkem a obrovskou opatrností je zároveň úryvkem výroku skotské ženy Isobel Gowdie, která se roku 1662 doznala před tribunálem k obcovaní a uzavření paktu s ďáblem. (Doporučuji k tématu přečíst [článek Jakuba Achrera] (https://kolovrat.pohanskaspolecnost.cz/promenim-se-zajice-se-zarmutkem-obrovskou-opatrnosti/)) Inscenátoři tuto větu nazývají magickou formulí. Zároveň se však ptají, zda se nestává podobnou formulí jakékoli přání, které vyslovíme. Herečky během představení několikrát vysloví nejprve na první pohled bezvýznamná přání „ať se, prosím, něco stane.“ Tyto formule však během představení začínají čím dál více nabývat na významu a rezonovat s tématem inscenace, která nepracuje s tématem ženy jako čarodějky, ale s jejím postavením v současné společnosti. Ženy volné, emancipované, v podvědomí stále přítomné patriarchální společnosti. Inscenátoři pracují s folklorem, který je patrný zejména v několika písních, ale i v kostýmech, či různých tradicích (házení botou apod.). Nejsilnější momenty inscenace, co se týče zmiňovaného tématu, jsou pak tři výstupy. První, kdy nahá herečka s maskou na hlavě (připomínající členku feministické punk-rockové skupiny Pussy Riot) vyjmenovává z čeho všeho je jí na nic – I am sick of… everything. Druhá, kdy další herečka (oblečená) za doprovodu hudby rapuje - Fuck… you, me, everything. Třetí, kdy herečka zpívá píseň Deceptacon newyorské feministiské dívčí kapely Le Tigre.

DAMU festival Proces 016 Proměním se v zajíceFoto: Juan David Cevallos

Inscenace s podtitulem „kabaret o vlasti“ Člověk, ten nezaměnitelný snivec je klauzurní prací studentů 2. ročníku KALD. V inscenaci se studenti s nadhledem a lehkou ironií zabývají Čechy, vlastenectvím. Z prvního obrazu, kdy u stolu sedí klasická česká vesnická společnost, jak si ji každý dokážeme představit, se za použití live-cinema účastníme například závodu deseti nejlepších Čechů (papírové loutky na tyčce v divadle vytvořeném z kufru), který nakonec vyhraje Jára Cimrman, jenž se ani závodu neúčastnil. Odměnou za vítězství mu je pak cena zlatých českých ručiček. Jindy – znovu za pomoci live-cinema – sledujeme jak loutka na drátku prochází tajemným lesem. Nejzábavnějším momentem je pak vystoupení smějící se bestie – české vlajky, ze které je za pomoci přidělaných tyčí na každém rohu vytvořena loutka, která poslouchá a plní úkoly svého principála.

DAMU festival Proces 016 Člověk, ten nezaměnitelný snivecFoto: Juan David Cevallos

Inscenace Slepá ulice nebo deadend je založená především na zkoumání různých druhů zvuků. Diváci sedí na židlích postavených dokola uprostřed místnosti, sledují a poslouchají zvuky, které herečky svojí akcí vytvářejí. Nejprve se jedná o všední zvuky vznikající třeba při konzumaci jídla, pití nápojů, srkání, šustění… Postupně jsou však zvuky různě deformovány a modulovány. Několikrát během představení dochází k jisté gradaci a to hlavně změnou rytmiky a seskupováním zvuků. Ve chvíli, kdy si herečky nazují boty na podpatku a šlapají na odpadky, které během své předchozí akce vytvořily přinášejí postupně absurdní situace, kdy se jim na podpatek přilepí polystyrenový box na jídlo, či kůra od pomeranče atp. Závěrem představení jsou pak zvuky kapek vody dopadající na různé předměty (kbelík, plechovka,…) ve tmě.

Richard Fenek, 30. 5. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.