Loutkar.online
Myši patří na nebe FilmFoto: Myši patří na nebe Film

Na Barrandově se natáčí loutkový film

Na sklonku minulého roku odstartovala po letech vývoje výrobní fáze ambiciózního loutkového filmu Myši patří na nebe.

Chodby a místnosti budovy Krátkého filmu na Barrandově nápadně ožily, když se zaplnily členy štábu, velkolepými scénami a propracovanými loutkami. Předpokládanou premiéru by měl mít film, režírovaný Denisou Grimmovou a Janem Bubeníčkem, v příštím roce.

Výtvarně působivé loutky se animují na výpravných scénách, které zaberou často i několik metrů čtverečních a někdy jsou i několik metrů vysoké. A přestože i v případě tohoto filmu bude část vytvořena v postprodukci (někdy i celé scény), základem jsou ručně vyráběná, propracovaná prostředí – například lopuchový háj, cesta k myšímu domečku nebo okázalé divadlo s ochozy.

Členové štábu se mezi sebou domlouvají vysílačkami a mezi jednotlivými studii přejíždějí na koloběžkách. „Zjistili jsme totiž, že denně nachodíme po chodbách budovy Krátkého filmu mnoho kilometrů,“ vysvětluje producent Vladimír Lhoták ze společnosti Fresh Films. Natáčení se realizuje paralelně na pěti až šesti placech, produkce má ale v plánu točit zároveň až na osmi scénách. Na každém „stanovišti“ pracuje samostatně animátor, který je schopen realizovat v průměru 4 vteřiny animace denně. Ne zcela běžnou praxí je u české loutkové animace lipsynchron. Animátoři ho vytvářejí na základě dialogů, které namluvili američtí herci. „Stejně jako každý, i náš animovaný film je výrazně přesně plánovaný dopředu. Vše je vypočítáno na počet oken, animátoři nemají svobodu během své práce improvizovat. Ale pokud přijdou s nějakým nápadem, který se nám líbí a který probereme před samotným natáčením dané scény, tak ho mohou zapojit,“ vysvětlují režiséři.

V dubnu měli tvůrci natočeno již 20% filmu. Samotné natáčení je naplánované do konce roku 2019, paralelně byla zahájena i fáze postprodukce natočených záběrů (klíčování některých pozadí, odmazání podpůrných mechanismů loutek, retuše apod.). Film bude mít 80 minut a vznikne v několika jazykových verzích. Text vychází z reportáže, která vznikla pro Statní fond kinematografie (pro magazín CZECH FILM SPRING 2019).

Malvína Balvínová, 21. 5. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.