Loutkar.online

Začíná festival Dítě v Dlouhé

Letošní, již 21. ročník soutěžního festivalu pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlouhé nabídne divákům všeho věku od batolat až po dospělé osm představení mimopražských divadel, jeden koncert vážné hudby, na němž jsou vítány i malé děti, a novinku hostitelského Divadla v Dlouhé Nebe – peklo, která bude uvedena mimo soutěž.

V neděli 19. května budou vyhlášeni držitelé dvou festivalových cen, které letos prošly obměnou. Divácká cena, udělovaná na základě hlasování diváků po každém představení, se od letošního ročníku bude jmenovat Cena Dítko, odborná Cena Jana Borny ponese jméno zakladatele Divadla v Dlouhé a čestného ředitele festivalu režiséra Jana Borny (1960–2017) a bude udělena na základě rozhodnutí festivalové poroty. V ní letos vedle zástupců Divadla v Dlouhé a Klubu mladých diváků bude pracovat dramaturg, režisér a pedagog Luděk Horký a kritička a publicistka Nicola Škvarová.

Hlavním tématem letošního ročníku festivalu je hledání identity a vlastního místa na světě, ba i na onom světě. Hlavní hrdinové většiny festivalových inscenací se potýkají s otázkami, kým jsou a kam patří, jaké je jejich postavení či životní úkol a také s tím, jak se vyrovnat s dočasností své pozemské pouti.

Divadlo rozmanitostí VangoFoto: I. Ibrahimovič

Jen nemnozí jsou si zcela jisti sami sebou. Vedle pohádkového Boha a Lucifera (Nebe – peklo), u nichž člověk sebejistotu vcelku čeká, je to třeba Babička Boženy Němcové, která prostě ví, co je správné a co ne, a přes celoživotní pokoru neváhá postavit se za správnou věc. Mnohem větší starosti má se sebou Vango, chlapec, který nezná své rodiče ani svou národnost a při hledání svého původu rozhýbe události v celé Evropě. Čarovný mlýn zase obrátí vzhůru nohama jiný ztracenec – Krabat, který lehkomyslně vstoupí do učení k tajemnému Mistrovi. Jako talentovaný Čarodějův učeň je vystaven mnoha zkouškám i pokušením a do poslední chvíle nevíme, zda se mu podaří uhájit morální integritu a tím duši i život nejen svůj, ale i svých blízkých. Mnohem odlehčenější podobu cesty za svým já vykoná hrabě Telek z Teleke, když navštíví Tajemný hrad v Karpatech s jeho bizarním osazenstvem i okolními obyvateli, i Brouček, který má zřejmě problém s přijímáním autorit a různá rodinná i komunitní pravidla si musí ověřit na vlastní křidélka. DJka Eva rozvrátí pravidla nebe i pekla a řadě postav pomůže najít odpověď na otázku, kým jsou nebo kým by chtěly být, než si na ni odpoví sama a přijme svůj úděl. Své místo na dočasné pozemské pouti hledají a nalézají František (z kaštanu) a Anežka (ze slunečnic) a poznání sebe sama čeká i posádku liberecké Liazky na trati pouštní rallye Paříž – Dakar.

Autorem ilustrací k letošnímu ročníku festivalu je Jaroslav Milfajt, scénograf, kostýmní výtvarník a ilustrátor, který dlouhá léta spolupracoval se zakladatelem Divadla v Dlouhé Janem Bornou. Navrhl výpravu pro většinu Bornových inscenací v Dlouhé a také ilustroval pět sbírek jeho básní. V letošním roce se Jaroslav Milfajt stal nositelem Ceny ASSITEJ za dlouhodobý přínos ke scénografii divadla pro děti.

Divadlo Polárka František z kaštanu, Anežka ze slunečnicFoto: Divadlo Polárka

Program festivalu

Dopolední představení pro školy

16. čtvrtek 10.00 Pohádka o Liazce / Naivní divadlo Liberec

17. pátek 10.00 Vango / Divadlo rozmanitostí, Most

20. pondělí 10.00 Nebe – peklo / Divadlo v Dlouhé

Večerní představení pro větší děti a dospělé

15. středa 19.00 Babička / Městské divadlo Kladno

16. čtvrtek 19.00 Tajemný hrad v Karpatech / Divadlo Alfa, Plzeň

17. pátek 19.00 Čarodějův učeň / Činoherní studio, Ústí nad Labem

Víkendový program pro celou rodinu

18. sobota 9.30+11.00 Filharmoniště /Dechové kvarteto Gaudioso – koncert

18. sobota 15.00 Broučci / Divadlo Lampion, Kladno

Hodinu před a po představení divadelní jarmark

19. neděle 10.00 František z kaštanu, Anežka ze slunečnic / Divadlo Polárka, Brno

19. neděle 17.00 Nebe – peklo / Divadlo v Dlouhé

Hodinu před a po představení divadelní jarmark

Karola Štěpánová, 13. 5. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.