Loutkar.online
Divadlo DRAK O zlaté rybceFoto: Milan Hajn

V Divadle DRAK bude mít premiéru pohádka O zlaté rybce

Příběh na motivy klasické pohádky O zlaté rybce uvede 16. března Divadlo DRAK jako svůj druhý titul roku 2019.

Poetický příběh o pošetilosti lidských přání a koncích, k nimž tato pošetilost může vést, je určen nejmenším divákům a jako autoři jsou pod ním podepsáni dramaturg Tomáš Jarkovský spolu se scénografem Kamilem Bělohlávkem. Ten se v Divadle DRAK poprvé představuje i v roli režiséra. Jeho loutková inscenace je koncipována jako herecká příležitost pro tři herečky Divadla DRAK: Ivanu Bílkovou, Pavlu Lustykovou a Petru Cicákovou. Hudbu pro inscenaci zkomponoval Marek Bělohlávek, který je zároveň i autorem písňových textů. Autorkou kostýmů je výtvarnice Tereza Venclová Vašíčková.

Jak uvedla ředitelka Divadla DRAK Eliška Finková : „Snad je to právě osobou scénografa, který je zde zároveň i režisérem, že se na scéně otevírá divákům svět plný neotřelých a silných výtvarných obrazů.“  

Kamil Bělohlávek, jenž je ostříleným divadelním scénografem, zasadil pohádku o rybáři vyplouvajícím den co den na moře a doufajícím ve šťastný lov mezi čtyři hrubě otesané sloupy opatřené lanovím. Mezi ně pak umístil průhlednou polokouli naplněnou vodou a zakrývanou obřím zrcadlem. Na této scéně, proměnlivé jako samo moře, pak tři herečky rozehrávají příběh o rybáři, jeho pošetilé a pyšné ženě a o zlaté rybce, která výměnou za svou svobodu slíbí splnit svému zachránci tři přání.

Divadlo DRAK O zlaté rybceFoto: Milan Hajn

Jednoduchost scény pak dává vyniknout vyřezávaným dřevěným loutkám, vytvořeným podle Bělohlávkových návrhů uměleckým řezbářem divadla Jiřím Barešem. A kontrastně k nim zase působí jemné kostýmy, jejichž podoba je inspirována tvary mořských vln.

„Jenže moře je nevyzpytatelné, v jednu chvíli se tváří přívětivě jako dobrý starý známý, aby se vzápětí rozzuřilo a ztrestalo každého, kdo ho snad doposud nebral dostatečně vážně. Vždyť voda dokáže obdarovávat i brát. A moře, to je hodně, hodně vody…“, napsal v anotaci k inscenaci autor scénáře a dramaturg Tomáš Jarkovský.

Nová inscenace Divadla DRAK O zlaté rybce vychází z klasického pohádkového příběhu, který v sobě nese staletími ověřovanou a z generace na generaci přenášenou moudrost o tom, že člověk má být ve svých touhách uměřený. Slovy obou autorů: „Je to příběh o pošetilosti těch, kteří neví, co by si tak ještě mohli přát.“

Martina Marková, 14. 3. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.