Loutkar.online
Divadlo Continuo MEA CULPAFoto: Divadlo Continuo

Švestkový Dvůr uvádí první projekt v rámci koprodukční spolupráce.

Inscenace MEA CULPA performera Charlese Nomwendé Tiendrebeogo z Burkina Faso je koprodukční projekt Švestkového Dvora, Divadla Continuo a Accademia Teatro Dimitri.

„Africká maska patří ke kulturnímu dědictví Afriky a světa. Doufejme, že tradice masky bude na tomto kontinentu dlouho pokračovat: jeho zmizení by znamenalo tragické ochromení africké duše a kultury a nenapravitelnou ztrátu pro svět. Lidstvo. “ Philippe OBERLE

Když žili na této zemi, byli tito duchové velmi vlivní lidé a jejich životy byly vedeny nadměrnými ambicemi. Jaká by to ale byla spravedlnost a jak by si nyní měli zasloužit věčný odpočinek, kdyby vše, co se stalo, za co nesou odpovědnost a co stále poškozuje živé lidi na zemi, mělo upadnout v zapomnění? Od rozhodnutí k akci, od přítomnosti k minulosti, od života k smrti – v jakém rytmu bude tančit naše duše?

Inscenace MEA CULPA vychází z dlouhodobého zájmu Charlese Nomwendé Tiendrebeogo o propojení tradice africké masky se současným fyzickým divadlem a moderním tancem.

Čerpá inspiraci ze samých kořenů africké kultury, jejích rituálů, hudby, příběhů, rytmů, barevnosti i všudypřítomné spirituálnosti, která je kombinací původních přírodních náboženství a importovaných světových náboženských systémů. Na pozadí této reality vypráví Charles Nomwendé Tiendrebeogo příběh moderních dějin Afriky, protknutý krveprolitím, genocidou, korupcí a nekončícím krvavým bojem o moc.

„Zásadní roli v inscenaci Mea Culpa hraje použití masek. Jejich podoba v sobě spojuje původní africkou tradici a principy masek Commedia dell’arte s postupy současného fyzického divadla, jež akcentuje použití masky ve spojení s fyzickým výrazem a tancem“, popisuje výtvarnou složku inscenace Pavel Štourač.

Na vzniku masek se podílel Erhard Stiefel, jedna z nejvýraznějších osobností současné divadelní masky, sochař, designér a dlouholetý spolupracovník Théâtre du Soleil a režisérky Ariane Mnouchkine.

Hudba a zvuková kompozice inscenace je dílem Elii Morettiho, který ji vytvořil na základě nahrávek reálných zvuků z každodenní reality města a přírody Burkina Faso.

Charles Nomwendé Tiendrebeogo pochází z Burkina Faso v Africe. V letech 2015–2017 studoval magisterský program fyzického divadla na Accademia Teatro Dimitri ve švýcarském Versciu pod vedením Pavla Štourače, uměleckého vedoucího souboru Divadla Continuo, který na této škole vede studenty již od roku 2008.

Projekt MEA CULPA je prvním projektem, který vzniká v roce 2019 za podpory a v koprodukci organizace Švestkový Dvůr, z.s.

Premiéra se koná na Švestkovém Dvoře v Malovicích 9.3. 2019

Zuzana Bednarčiková, 4. 3. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.