Loutkar.online
Plakát festivalu AmplionFoto: Divadlo Lampion

Amplion: Den první

Píše Laura Zemanová

Dnešním dnem započal první ročník mezinárodního loutkového festivalu Amplion v kladenském Divadle Lampion. Patronem prvního ročníku se stal Matěj Forman. První festivalový den zahájila inscenace Jak si hrají tatínkové Divadla DRAK.

Jak si hrají tatínkové se zabývá problémem časově vytížených rodičů – zejména otců, kteří nemají na potomky tolik času, kolik by si děti představovaly. Může se potom stát, že dcera, v tomhle případě alabastrově bílá panenka, říká jen slovo máma a o tátovi nepadne ani zmínka. Proto je přinesena do dílny, aby ji muži spravili. Skupina pěti otců se snaží problém vyřešit tím, že rozbité panence začne vyprávět pohádku o Sněhurce s pomocí nářadí a předmětů dostupných v každé dílně.

Divadlo DRAK Jak si hrají tatínkovéFoto: Divadlo DRAK

V centru hracího prostoru na točně je umístěná masivní kovová konstrukce a před ní stejně industriální stůl. Pohybem točny a variováním konstrukce se prostor proměňuje z dílny na palác se zlou královnou nebo na chaloupku sedmi trpaslíků, kterých je v tomhle případě pouze šest. Herci a zároveň vypravěči nápaditě využívají staré krámy a kutilské nářadí, ze kterého vytvářejí jednak prostředí vyprávěné pohádky, ale i důležité propriety a rekvizity, rám staré televize slouží jako zrcadlo, ve kterém se vzhlíží královna, prázdné plechovky od barev a klíče zase jako nádobí v trpasličí chaloupce.

Stejně inovativně přistupují i k využití samotné masivní konstrukce, která se podobá stavebnímu jeřábu. Kovový sloup s ramenem slouží zejména jako technické centrum dění, v jednu chvíli se ale promění i v manekýna. V přidané scéně oproti původnímu námětu se princ Jiřík snaží porazit draka a tak bojuje proti směsi kovů a šrotu, dračí tlamou se stává již zmiňované rameno sloupu se sirénou na vrchu a křídla vytváří samotní herci pomocí látky. Nářadí se používá i při hudebním doprovodu inscenace a dává vzniknout překvapivě širokému spektru tonů a zvuků. Husí krk umožňuje modifikaci hlasu, zbytek nářadí zase slouží při vytváření rytmických písní.

Po inscenaci následoval koncert kapely Žampion, která se zformovala v roce 2018. Tvoří ji místní, muzikálně nadanější herci pod vedením Lukáše Bouzka. Kapela hraje převážně vybrané písně z inscenací divadla Lampion, ale i vlastní tvorbu.

Laura Zemanová, 2. 3. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.