Loutkar.online
Divadlo DRAK A na noze pevninaFoto: Divadlo DRAK, Daisy Mrázková

A na noze pevnina

Pro své nejmenší diváky připravilo Divadlo DRAK, jako první premiéru roku 2019, autorskou inscenaci Dominiky Špalkové a kol. A na noze pevnina.

Pohybově výtvarná performance o nezdolné touze tančit a hýbat se je zároveň jedinečnou sólovou příležitostí pro nejmladší členku souboru Divadla DRAK, herečku a tanečnici Jazmínu Piktorovou. Autorkou scénografie i výtvarných akcí je výtvarnice a sochařka Jana Bačová Kroftová. O hudební složku inscenace se pak postarala skupina DVA.

Jazmína Piktorová v autorském představení A na noze pevnina, pohybem reflektuje svůj osobní zážitek z dětství. Jako malá holčička, Jazmína (Jame), nejraději ze všeho skáče a tančí. Tančí doma, tančí v přírodě, tančí když prší, nebo svítí slunce, tančí celý rok, ve dne i v noci. Pohyb, ale hlavně tanec je pro ní radostí, hrou, každodenní potřebou i vyjadřovacím prostředkem. Jednoho dne si však zlomí nohu a obtěžkána sádrou, musí zůstat ležet v posteli. V tu chvíli se jí otevře cesta do světa její vlastní představivosti. Malá Jame si začíná všímat všeho co se hýbe a tančí kolem ní.

„Právě tato situace se pro nás stala výchozím inscenačním momentem. V příběhu se nám otevřel prostor pro jevištní imaginaci a my můžeme, společně s diváky, nahlédnout do snového světa, kde se mísí fantazie s realitou.“ řekla k inscenaci spoluatorka projektu, umělecká ředitelka Divadla DRAK, Dominika Špalková.

Hravý příběh, o tanci a pohybu, který sahá až na hranici snů, oživuje výtvarnou akcí sochařka, výtvarnice a scénografka Jana Bačová Kroftová. Pro inscenaci vymyslela výtvarný koncept, který sama aktivně oživuje přímo na scéně. Tím působí na herečku, kterou jednotlivými akcemi vede ke vzájemné interakci s prostředím. Ta je tak nucena přímo reagovat na danou situaci v daném místě a čase.

Výtvarná složka se tak přímím působením výtvarnice stává aktivním hybatelem děje a vede malou Jame příběhem. Podle slov Jany Bačové Kroftové: „Každá repríza pak bude svébytným a neopakovatelným zážitkem, který může vnímat divák právě teď v tomto čase a místě. Je to cesta jak za použití divadelních prostředků naladit diváka k uvolněnému a kreativnímu pocitu z dětské hry.“

Malí předškoláci se prostřednictvím nové inscenace Divadla DRAK seznámí nejen se základními prvky tance a rytmu, ale i s radostí z pohybu. A jak řekla ředitelka Divadla DRAK Eliška Finková: „Dospělým divákům pak představení možná připomene příběhy z dětství, na které pod nánosem všedních starostí pozapomněli.“

Díky inscenaci A na noze pevnina se můžete společně se svými dětmi vrátit zpátky v čase a užít si radost ze hry i nekonečného dobrodružství imaginace, která nebývá nikterak vzdálená, ukrývá ji v sobě až překvapivě každodennost a mnohdy stačí se jen otevřít a začít si hrát.

Martina Marková, 1. 2. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.