Loutkar.online
Oslavy v Divadle DRAKFoto: Josef Ptáček

FENOMÉN DRAK

Divadlo DRAK v Hradci Králové slaví letos 60 let od svého založení.

Slaví se v průběhu celého roku, ale 20. září se konala důležitá akce, kdy přijela popřát DRAKu i řada loutkářských kolegů. Já jsem byla mimo jiné ráda, že jsem se tam potkala s lidmi, které znám dlouho, ale už je moc často nevídám, protože hrají v jiných divadlech nebo už jsou v důchodu. Dva dny před touto oslavou jsem si užila představení Fausta (scénář Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček), který se odehrával v šapitó před divadlem a byl také připraven v rámci oslav. V tento den se pak po programu na hlavní scéně v šapitó konal raut.

Já mám na DRAK vzpomínku už řadu let, znala jsem se s Honzou Dvořákem, protože byl otcem mého spolužáka a kamaráda se Střední všeobecně vzdělávací školy (jeho staršího syna taky Honzy). A když jsem v roce 1970 začala studovat v Brně divadelní vědu, tehdy za totality to nebyla Masarykova univerzita, ale Univerzita J. E. Purkyně. A v prvním ročníku nás měl učit dramaturgii Bořivoj Srba, ale dostal zákaz a povolili mu jenom úvodní přednášku, aby nám řekl, co dramaturgie je. A pak jsme museli každý napsat seminární práci týkající se dramaturgie, abychom dostali zápočet. Tak jsem se rozhodla pro Drak a zašla za Honzou, on měl rozsáhlý archiv a tak mi řadu věcí půjčil a taky mě o lecčems informoval. S profesorem Srbou jsme se už nesměli setkat, tak bylo domluvené, že mu ty práce a taky indexy budeme nechávat (myslím, že) u jeho ženy, která pracovala v knihovně.

A od té doby už jsem chodila do DRAKu na všechno. Tento den všechno začalo sestřihem sedmidílného dokumentu, který v současnosti běží v ČT na Artu pod názvem DRAK, kterého netřeba se bát, který natočil Aleš Kisil, který byl zde i hostem. Ale sestřih udělal Jirka Vyšohlíd, hlavně ukázek z inscenací. A v počtu gratulantů bylo Naivní divadlo Liberec, Divadlo Minor a Divadlo Alfa, Buchty a loutky, Divadlo Piki, Divadlo U Staré herečky a Karel Zima a videozdravici poslal Jiří Kohout, který nemohl dorazit. A všechno bylo většinou hodně vtipné a příjemné. A ještě je třeba zmínit, že celý program moc krásně moderovali Johana Vavřínová a Milan Hajn. Pak ještě došlo na křest kočovné výstavy před Divadlem Drak a pak už na ten raut. Já jsem odcházela asi čtvrt hodiny před půlnocí, ale bylo tam pořád ještě hodně narváno, tak nevím, jestli se neflámovalo až do rána.

Alena Exnarová, 25. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.