Loutkar.online

Spuštěna kampaň pro obnovu Trnkových loutek

Trnkovi dědicové založili crowdfundingovou kampaň, pro kterou vybrali k restaurování 10 loutek z filmu Sen noci svatojanské.

Loutky mají být následně vystaveny v říjnu 2019 na retrospektivní výstavě k 50. výročí úmrtí Jiřího Trnky v galerii GASK v Kutné Hoře. Jelikož je restaurování loutek náročný a zdlouhavý proces, rozhodli se Trnkův syn Jan a vnuk Matyáš přizvat k účasti veřejnost.

Mezi lety 1946–1965 natočil Jiří Trnka šestnáct loutkových filmů, pro které navrhl či vyrobil více než sto třicet filmových loutek. Za několik desítek let, které uběhly od jejich natočení, jich bylo ale mnoho nenávratně ztraceno, další leží v zaprášených krabicích v depozitářích skryty očím veřejnosti a ty, které se podařilo dohledat a zachránit, jsou často v tak špatném stavu, že je nelze vystavovat. Technologie výroby filmových loutek je totiž velmi náročná a vyžaduje speciální použití materiálů, které dokáží splňovat požadavky pro natočení filmu. Není je však možné trvale uchovat. Původní polymetalové kostry loutek korodují, kožené prvky ztrácejí pružnost, textilie se rozpadají, lepidla rozkládají a malba z tváří loutek se ztrácí. Stav některých filmových loutek tak nelze klasifikovat jinak než jako kritický.

Každý, kdo se rozhodně přispět, si může podle zvolené částky vybrat tematický dárek.

Kampaň a další informace naleznete hithit.com.

Malvína Balvínová, 15. 11. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.