Loutkar.online
Bábkové divadlo na Rázcestí Motýl na anténěFoto: Bábkové divadlo na Rázcestí

100. VÝROČIE VZNIKU ČESKOSLOVENSKA PRINESIE NA RÁZCESTIE HRU VÁCLAVA HAVLA

Sté výročie vzniku prvej Československej republiky sa výrazne podpísalo na 58. divadelnej sezóne Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici.

Sezóna odráža témy česko-slovenských vzťahov a vzájomných tvorivých inšpirácií, a to v obidvoch líniách – tvorbe pre detské aj dospelé publikum. Pri tejto vzácnej príležitosti sa októbrovou udalosťou pre dospelých stane premiéra hry jednej z najvýraznejších osobností československých dejín, dramatika, politika, vedúcej osobnosti československého disentu, prvého prezidenta demokratického Československa.

Hra Václava Havla Motýľ na anténe je jednoaktovou komédiou, ktorá stojí na hranici medzi ideálnymi predstavami a realitou, konaním a nekonaním, aktivitou a pasivitou nás, ľudí. Václav Havel do nej zašifroval mnoho z vlastných politických a filozofických názorov na svet a spoločnosť.

Bábkové divadlo na Rázcestí Motýl na anténěFoto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Motýľ na anténe prináša v kontexte roku 2018 prekvapivé mosty medzi minulosťou a prítomnosťou, odhaľuje nemenné korene sociálnych a individuálnych zákonitostí v našich životoch. Inteligentný, sebakritický humor s príklonom k absurdizmu podporuje sviežosť a aktuálnosť tém, ktoré autor zachytil pred 70 rokmi.

Inscenáciu režijne pripravila renomovaná divadelná a televízna režisérka Soňa Ferancová, ktorá tvorí najmä pre činoherné divadlá v Bratislave (Slovenské národné divadlo, Divadlo Astorka Korzo ´90, Divadlo Aréna, Divadlo GUnaGU…). Motýľ na anténe sa v jej réžii stáva výstižnou paródiou (pseudo)intelektuálneho prístupu ľudí k vzťahom a svetu, múdrou komédiou o našich egách, osobitou výpoveďou k večnej téme partnerských a rodinných vzťahov. Režijná poetika Sone Ferancovej je napriek jej činohernému zameraniu typická postupmi nevšednými pre činohru. Originálne divadelné kusy rozprávajú svojbytným scénickým jazykom, využívajúcim rôznorodé výtvarné a pohybové riešenia, hyperbolu, štylizáciu a znakový jazyk. Režisérka sa v poslednom období zameriava najmä na tvorbu komédií.

Soňa Ferancová režíruje po prvýkrát v Banskej Bystrici a v Bábkovom divadle na Rázcestí.

Bábkové divadlo na Rázcestí Motýl na anténěFoto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Premiéra inscenácie Motýľ na anténe sa uskutoční v piatok 26. októbra v sále Bábkového divadla na Rázcestí.

Tvorivý tím:

Preklad: Michaela Homolová, Scéna: Miariam Struhárová a.h., Kostýmy: Simona Vachálková a.h., Dramaturgia: Monika Tatarková, Hudba: výber (Bedřich Smetana)

Réžia: Soňa Ferancová a.h.

Osoby a obsadenie:

Janko Filip Štrba

Mária Anna Zemaníková

Svokra Marianna Mackurová

Pán Bašta Dodo Šamaj

Monika Tatarková
, 23. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.