Loutkar.online
Divadlo DRAK MimoňFoto: Milan Hajn

Mimoň, chlapec který je tak trochu jiný

Divadlo DRAK uvede 20.10.2018 na hlavní scéně první premiéru nové divadelní sezóny.

Autorská inscenace Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského Mimoň vypráví příběh malého chlapce, jediného obyvatele planety Mimo, je symbolickým podobenstvím dítěte trpícího Aspergerovým syndromem.

„S myšlenkou vytvořit inscenaci, která se nějakým způsobem bude zabývat osudy dětí s Aspergerovým syndromem nás oslovila umělecká ředitelka Dominika Špalková. Nás to okamžitě zaujalo, protože sami známe ze svého okolí děti či dospělé, které tímto syndromem trpí. Navíc se neustále přetřásá téma inkluze ve vzdělávání a hledá se způsob, jak takové děti co nejvíce zapojit do normálního života, ale zároveň zaznívají pochybnosti, jestli je to vůbec žádoucí…zkrátka jsme se shodli na tom, že to téma je společensky živé i divadelně přitažlivé. Ačkoliv zároveň i obtížné,“ popisuje volbu námětu dramaturg Tomáš Jarkovský.

Mimoň je chlapec, který žije spokojeně sám ve svém vlastním světě a ten mu dokonale vyhovuje. Vše se ale náhle změní. Když se jeho planeta začne přehřívat, nezbude mu než se vydat na cestu vesmírem a hledat si nové útočiště.

A na této cestě ho čeká celá řada podivuhodných dobrodružství. „Hledali jsme vhodné divadelní vyjádření osamocenosti člověka, který vnímá jinak a komunikuje jinak. Pro kterého je všechno, co nám připadá samozřejmé a snadné, naopak obtížné a nezvyklé. Nakonec jsme se rozhodli jít cestou takového zvláštního sci-fi. Někteří autisté se ostatně sami označují za mimozemšťany,“ přibližuje inscenaci režisér Jakub Vašíček. Mimoň putuje ve svém létajícím talíři vesmírem

a vstupuje do kontaktu s obyvateli dalších planet. Na těchto setkáních se zrcadlí zvláštnosti jeho povahy, poznáváme díky nim, jakým způsobem rozumí světu a jak ho vnímá. Jak příběh postupuje, vyjevuje se také čím dál víc, že Mimoňova osamělost není dobrovolná, že si v ní nijak nelibuje. „O tom, jestli se mu nakonec podaří najít někoho, s kým by mohl své radosti i starosti sdílet, už se ale musí přesvědčit diváci sami,“ usmívá se Vašíček.

Výprava Terezy Venclové i hudba Daniela Čámského stejně jako celá inscenace formálně pracují s některými charakteristickými rysy, které se s Aspergerovým syndromem, či obecněji poruchami autistického spektra pojí.

Ať už se jedná o posunutou psychologii barev, zálibu v opakování, smyslovou přecitlivělost a podobně.

„Doufáme, že diváci v inscenaci Mimoň ocení možnost objevovat nové světy spolu s malým hrdinou, který je tak trochu mimo a pokusí se vidět svět jeho očima. Očima chlapce, který se cítí a vždy se nejspíš bude cítit tak trochu cizincem mezi ostatními lidmi.“ zve diváky na novou inscenaci ředitelka Divadla DRAK Eliška Finková.

V rámci příprav oslovili tvůrci výtvarný obor ZUŠ Střezina s nabídkou spolupráce na vizuální stránce inscenace. Vzniklo tak množství obrazů s vesmírnou tématikou a některé z nich jsou přímo použity jako součást videoprojekce. Vernisáž výstavy MIM O zahrnující výtvarné práce, které díky společnému projektu vznikly, proběhne v pátek 19.10. v prostorách Labyrintu Divadla DRAK. Jak uvedla lektorka divadla Jana Nechvátalová: „V rámci celého projektu se stala významnou také spolupráce s Křesadlem – centrem pomoci lidem s poruchou autistického spektra. To poskytlo jak odbornou pomoc při přípravě pracovních listů, kterými se snažíme přiblížit a snad i pootevřít autistův svět dětskému divákovi, tak se aktivně zapojilo do příprav vernisáže výstavy. Díky tomu zde návštěvníci mohou zhlédnout výtvarná a literární díla i jejich dětských klientů.“

Martina Marková, 13. 10. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.