Loutkar.online
Divadlo Minor Polní žínka EvelínkaFoto: Divadlo Minor

Divadlo Minor vstupuje do nové sezóny

Minor nabídne divákům kromě pěti nových inscenací i další projekty a aktivity mimodivadelního charakteru pro celou rodinu.

První premiéra sezóny, která proběhne v neděli 7. října, bude patřit režiséru Jiřímu Adámkovi a jeho nonsensovým hrátkám v angličtině Toodle-noodle. Diváci se díky tvůrcům podívají do časů viktoriánské Anglie, doby Lewise Carrolla a Edwarda Leara, noblesních lordů a elegantních dam. Jiří Adámek patří k největším minorským experimentátorům. Jeho poslední inscenace Libozvuky je přes své abstraktní pojetí diváky velmi oblíbená a získala dokonce i Cenu divadelní kritiky za hudbu. Jejím autorem je Marek Doubrava, který spolupracuje s Jiřím Adámkem i tentokrát.

Divadlo Minor Toodle NoodleFoto: Divadlo Minor

O měsíc později se do Minoru po delší pauze vrátí režisérka úspěšné Trnkovy Zahrady Apolena Novotná, která uvede v neděli 25. listopadu premiéru pohádky Františka Nepila Polní žínka Evelínka. S příchodem jara přivítá divadlo Minor novou režisérku Terezu Karpianus, kterou čeká 3. března premiéra Malé čarodějnice podle knihy německého spisovatele Otfrieda Preusslera. Sezónu uzavřou „minorské stálice“ – režiséři Braňo Holiček s inscenací Game věnující se internetu a sociálním sítím a Jiří Jelínek s Monikou Jelínkovou, tvůrci populárního představení Brum, kteří se chopí klasické pohádky O veliké řepě pro děti od 2 let.

Minor dlouhodobě usiluje o expanzi do nových prostor, neboť budova divadla je nyní maximálně vytížena a poptávka diváků stále převyšuje nabídku. Podzimní novinkou je site-specific projekt Zahrada – open air, který Minor ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy a zámkem Ctěnice uvede o víkendu 29. a 30. září. Diváci tak budou moci zhlédnout fragmenty inscenace podle slavné knihy Jiřího Trnky v autentickém prostředí malebné zahrady zámeckého areálu Ctěnice.

Divadlo Minor ZahradaFoto: Divadlo Minor

V nové sezóně nebude chybět ani řada dílen a workshopů, kde budou děti seznamovány se zajímavými profesemi a dovednostmi (dílna animovaného filmu, fotografická, bubenická dílna a mnoho dalších), nebo vzdělávacích dílen pro školy. Na své si přijdou i milovníci outdoorových her. Do stálé nabídky (Petřínský maják, Prázdninová skrýšovka…) přibude hra Republika! vytvořená k příležitosti 100. výročí založení Československé republiky.

Změn dozná i populární Galerie Minor určená dětským divákům. Stávající expozice hravých objektů Jakuba Zicha bude rozšířena o letadlo propojené s malým jevištěm pro další zapojení diváků. „Chceme, aby se divák bavil od prvního okamžiku, kdy vstoupí do minorských prostor. Pasáž je pro nás klíčovým prostorem, na který se chceme v této sezóně zaměřit. Oslovili jsme nové tvůrce mladé generace, kteří by se tvorbě v pasáži věnovali. “ říká Zdenek Pecháček, ředitel divadla Minor.

Magdalena Šmídová Turchichová, 27. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.