Loutkar.online
Teatro Matita PulcinellaFoto: Teatro Matita

Pulcinella, Panda a Matija Solce

Sólové, maňáskové a minimalistické představení Pulcinella uvedl Matija Solce v rámci festivalu Žižkovská Loutka v neděli 16.9. ve venkovním šapitó žižkovského Atria.

Než se všichni seskupí, Matija rozpřádá spontánní konverzaci s přítomnými diváky, především s dětmi a aktivizuje publikum krátkou hlasovou a pohybovou rozcvičkou. Nikdo neví, zda už představení začalo, či zda se na něco čeká a tato nejistota prolamuje divadelní konvence a sbližuje všechny přítomné tak, že cítí jako námořníci plavící se za dobrodružstvím na jedné lodi.

Po chvíli na scénu přijíždí vrchní uvaděč na loutkovém koni, načež hra začíná. Vypravěč – bílá panda – nás seznamuje se základy italštiny a s identitou Pulcinelly tj. italského kašpárka. Kde však je samotnému Pulcinellovi konec? Leží v rakvi a my ho nejprve musíme probudit. Zkoušejí se rozličné možnosti: budík, kohoutí kokrhání, milé oslovení, pohlazení a polibek, až se konečně skřítek Pulcinella s šedým pláštíkem a ukazováčkem místo hlavy ukáže. V jeho doprovodu pak i věrný přítel pes. Po úvodních rozmíškách a trénování neposedného psiska se na scéně objevuje harmonika. Nikdo neví co s ní. V tom se vynoří smrtka s flétnou alias smrtící tyčí, je se později stane smrtelným nástrojem a symbolem Pulcinellova konce, aby pak i sama smrtka pod její nadvládou zahynula. Je konec Pulcinellovi i Smrtce? Kdepak. Konvenční prototyp smrti je zničen. Všichni se proměnili v hudbu. V závěru humorného one-hand-puppet show obratné prsty loutkáře zastupují loutku zesnulé smrtky i Pulcinelly. Umřela jen těla loutek, duše Pulcinelly žije dál. Matija Solce nechává divoce rozezvučet akordeon i flétnu, učí diváky dvě italské lidovky a všichni se za bujarého zpěvu radují ze šťastného konce. Bílá panda uzavírá představení opětovnou lekcí italštiny. Arrivederci příští rok!

Marie Kobrlová, 20. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.