Loutkar.online
Nori Sawa PohádkyFoto: Nori Sawa

Nori Sawa na festivalu Žižkovská loutka

Jak to vypadá v žaludku vlka potom co sežral Karkulku s babičkou? Co se stane, když tři prasátka potkají vlka, který ovládá hara-kiri? A znáte smutný příběh malé mořské víly?

Nori Sawa začal svoji profesionální kariéru evropského loutkáře v roce 1992, kdy jej podpořilo japonské Ministerstvo Kultury a umožnilo mu vycestovat do Evropy. Od té doby žije v Praze a často cestuje mezi Japonskem a Českou republikou. Se svými sólo představeními vystupoval už ve více než 25 zemích. Každoročně je hostem mezinárodních divadelních festivalů v Evropě, Asii i Americe. Noriho pohádky patří mezi jeho nejhranější inscenaci. Získaly ceny na českých i zahraničních festivalech, např. na ostravském festivalu Spectaculo Interese nebo na festivalu Katowice Dětem! v Polsku.

Během nedělního dopoledne v rámci festivalu Žižkovská Loutka představil Nori Sawa oblečený do černého celotělového kostýmu s černé čepičky pět dílčích loutkových hříček, každou jakožto krátkou samostatnou pohádku (Housenka a hvězda, Ryba čili žralok, Tři prasátka a vlk, Malá mořská víla a Červená Karkulka). Hudba známého barokního skladatele Antonia Vivaldiho v kapli žižkovského Atria živě doplňovala jednání jevištních postav a svou pestrostí vytvářela napínavou atmosféru. Většina čísel se odehrávala před řečnickým pultíkem tvořeným kartonovou kulisou, před níž vystupovaly loutky vyrobené převážně z papíru. Některé příběhy byly inspirované tradičními pohádkami, například Červená Karkulka, jiné vyprávěly legendy z japonské mytologie. Nori si také vymýšlel pohádky zcela nové a při závěrečné loutkové hříčce – Červená Karkulka – využil i velké papírové plátno, na něž promítal vystřiženou Karkulku, nůžky, svůj ukazováček, prostředníček a palce – prsty zastupující postavu vlka.

Jednotlivé pohádky vyprávěly jazykem loutkového divadla velké příběhy – beze slov, jen pohybem, hudbou, loutkami a hrou světel. Spojení českého a japonského loutkového divadla bylo pro děti i dospělé zajímavým a inovativním prvkem festivalu. Diváci ocenili především vizuální pestrost papírových loutek a nonverbální a zvukovou vynalézavost Sawy, který vetkl svým loutkám život rychle měnícím se pohybem i odvážným vokálním podbarvením.

Marie Kobrlová, 20. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.