Loutkar.online
Naivní divadlo Žloté modrá zelenýFoto: Radek Petrášek

O stvoření světa – Jak to vidí Slunce

Naivní divadlo Liberec přivezlo svou inscenaci Žluté – modrá – zelený na plzeňský Festival Divadlo.

První bylo Slunce. Zahrada světa pod ním se mu zdála příliš šedá a nudná, až se z toho rozesmutnělo k slzám. Z odrazu slzy vznikla první duha a svět začaly postupně protkávat barvy. Světem a Zahradou zde myslíme šest oddělených akvárek, která tvoří scénu inscenace Naivního divadla Žluté – modrá – zelený. Režisér Filip Homola už jen prázdnými skleněnými kvádry pobízí divákovu fantazii, aby si je zaplnil podle svého. Zatímco my o náplni světa můžeme rozjímat, před očima nám vzniká svět tvořený Sluncem. A je to svět dobrý.

Vizuálně i akusticky vstřícná forma snadno navodí pocit, že všechno vzniklo se správným účelem a vlídnou myšlenkou. Představením provádí tři herci v šedo-černém, kteří někdy dávají hlas vypravěči, někdy zastupují přítomnost Slunce a jindy vytvářejí zvukovou stopu pomocí mikrofonů, svého hlasu, drobných verzí hudebních nástrojů nebo třeba jen nahraným dopadem plastového vajíčka. Akvária osvícená po krajích spektrem duhových barev herci postupně zaplňují předměty, větvemi, květinami či lístky a vytvářejí tak nenápadné příběhy o vzniku mlhy, sněhu, ročních období, kuřete, ale také lásky, soucitu, dohody a jiných nezbytností, které náš život na zemi činí lepším. Krátké repliky a rozfragmentované básničky svým načasováním dokonale zapadají do komplexní struktury barev, jevů a hudby, takže by s nimi člověk v tom optimistickém světě zůstal rád i déle než jen čtyřicet minut. V jednotlivých boxech leží ale umělá tráva, umělé květiny, umělé listy a skutečný svět je někde za nimi a musíme si v něm krásu sami znovu najít.

Naivní divadlo Žloté modrá zelenýFoto: Radek Petrášek

Zážitek z této inscenace možná pochází především z vybudované atmosféry a nenásilně líbivých obrazů. Dlouhou dobu jsem se v divadle tolik neuvolnila a nenechala se strhnout dětskou hravostí fantazie. Když Měsíc závidí Slunci barvy a ono mu ze soucitu vytvoří hromadu hvězd, které na něj budou svítit, nemůže se člověk nad projekcí hvězdokupy a rozsvícených akvárií nedojmout.

Alexandra Ratajová, 13. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.