Loutkar.online
Studio Damúza Houpací pohádkyFoto: Studio Damúza

Výlet na rožku Měsíce

Světoznámý detektiv místo prince, hastrmaní princezna v akváriu, autíčko Cililink nebo růžové velblouďátko se strýčkem Měsícem – to všechno jsou hrdinové Houpacích pohádek od Aloise Mikulky. Inscenaci Studia Damúza mohli diváci vidět v rámci letošního programu festivalu Vyšehrátky.

Už výběrem předlohy avizují tvůrci stejnojmenné loutkové inscenace, že nepůjde o žádnou variaci na tradiční dokola omílané pohádky, které zná nazpaměť každé dítě škol(k)ou povinné. Tento příslib splňuje i decentní scénografie, kterou Zuzana Vítková dokázala, že „pro malé děti“ nemusí nutně znamenat různobarevnou křiklavost, ale i tvary a předměty v jemných odstínech z nejrůznějších materiálů, které nemají daleko k plyšovým zvířátkům, vystřihovánkám, autíčkům na hraní. Zkrátka k věcem, jež jsou dětem odmalička blízké.

Studio Damúza Houpací pohádkyFoto: Studio Damúza

Nenechme se ale zmást! Ani název Houpací pohádky, a už vůbec ne barevně umírněná scénografie, nesmí budit dojem, že by snad inscenace naváděla k usínání. Naopak. Kartonová kola, která slouží i jako hrací plocha, se takřka neustále točí a hrdinové díky energii svých představitelů s vervou vyrážejí na svá dobrodružství. Dětský zájem a vtáhnutí do příběhů zajišťuje otevřený, entuziastický projev Diany Čičmanové, která svou výraznou mimikou dopomáhá loutkám, které ze své neživé podstaty bohužel neumí tak přesvědčivě kulit oči nebo vyjadřovat jiné pocity. Pro dospělý doprovod těch nejmenších diváků zase druhá polovina autorské dvojice – Dominik Linka – sem tam utrousí sarkastický vtípek, či jinak pomyslně mrkne na dospělého diváka. A kdyby se v publiku našel přece jenom nějaký vášnivý spáč, tak jej určitě proberou naživo hrané melodie písniček napříč žánry, od romantické balady až k rapu na závodní dráze.

Studio Damúza Houpací pohádkyFoto: Studio Damúza

Strýček Měsíc růžovému velblouďátku při jejich cestě oblohou vypráví příběh bezpráví na malinkém autíčku bez klaksonu, které však díky vyšší síle – tedy kamarádce kometě – nakonec dojde ke spravedlivému konci. Ještě předtím se zvědavý hrbatý výletník dozví, jak ukrutný zločinný kocour unesl princeznu a následně podlehl vzteku šlechetného pannina zachránce: detektiva. Obě Měsícovy historky jsou rozdílné, a to i svým tempem. Zatímco první je poněkud zdlouhavá a akci nahrazuje postava legračně drzého kocoura, při šarvátkách mezi auty děj sviští jako o závod. I tak se oboje vyprávění podařilo nenásilným způsobem spolu s cestováním toho zvídavého velblouďátka spojit do příjemně strávených 50 minut. Houpací pohádky jsou další produkcí Studia Damúza, která dokáže děti zabavit inteligentním nepodbízivým způsobem, a tentokrát dokonce koutky do úsměvu cukají i dospělým.

Veronika Švecová, 10. 9. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.