Loutkar.online

Premiéra v DRAKu vypráví příběh o Faustovi a pomíjivosti divadla

273 repríz. Tolika představení se dočkal loutkový Johanes doktor Faust, když ho v Draku hrál Matěj Kopecký. Šedesáté výročí založení divadla se režisér Jakub Vašíček rozhodl uctít novým Faustem, který má v sobotu 23. 6. premiéru.

Na otázky odpovídá dramaturg inscenace Tomáš Jarkovský.

Verzí Fausta existuje nespočet. Z jaké čerpáte vy?

Východiskem se nám stala verze Jindřicha Veselého, který zrekonstruoval text tak, jak jej uváděl Matěj Kopecký. V Draku ji potom hrál jeho vnuk, taky Matěj Kopecký. Kromě této kontinuity nás ale především zaujala souvislost s tématem. Na začátku byla úvaha, že divadlo má výročí, které se sluší oslavit divadlem. Když jsme hledali námět, chtěli jsme navázat na kočovnickou tradici, která dodnes prostřednictvím zájezdů přetrvává. Přijde mi, že existuje hodně zajímavá paralela mezi Faustovým úpisem Mefistovi a úpisem divadlu. Hrajeme verzi bez Markétky, bez spásy. Divadlo je pomíjivé stejně jako lidský život, po Faustovi zbude jen díra ve stropě, po divadle nezůstane víc než pár fotografií, dobových záznamů a vzpomínek. Zároveň je divadelní život přitažlivý a kouzelný, ale určitě je třeba za něj platit daň, třeba v civilním životě, rodinném a já nevím jakém ještě. Vedle sebe tak vyprávíme příběh divadla a Fausta.

Na diváky čeká nevšední zážitek šapito, které divadlo k této příležitosti pořídilo. Jak se to dotkne reprízovosti a jak se ti ve stanu zkoušelo?

Inscenace vznikla v šapito a bude se v něm až do podzimu hrát. Potom ji zazimujeme a v bloku uvedeme opět na jaře. Šapito mě příjemně překvapilo tím, že místo našeho klasického malého jeviště najednou můžeme pracovat s daleko větším prostorem, který je ze dvou třetin pro divadlo a z jedné pro diváky – tedy v opačném poměru, než jsme zvyklí.

Na rozdíl od Kopeckého verze, kterou na svých divadelních štacích také celou sám odehrál, je v drakovském představení zapojen patnáctičlenný herecký soubor. Jaké je obsazení hlavních rolí a kdo se dál na přípravě inscenace podílel?

V představení nebude chybět kapela a andělský chór, pro něž napsal hudbu Čámský Daniel, který je v Draku již podepsán pod hudbou k inscenacím Vyšla hvězda nad Betlémem a Bílý Tesák. Do hlavní postavy Fausta byl obsazen nejzkušenější člen souboru, držitel ceny Thálie Jiří Vyšohlíd, v roli Mefista vystoupí Milan Žďárský, komické postavy Kašpárka a Vágnera v technicky i herecky náročných rolích ztvární Jan Popela a Václav Poul. Kostýmy navrhovala výtvarnice Tereza Venclová, autorem velkoryse pojaté scény je Kamil Bělohlávek, čerstvý držitel ceny divadelní kritiky v oboru scénografie. Autorem dřevěných marionet je Jiří Bareš.

Karel Kratochvíl, 22. 6. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.