Loutkar.online
Dítě v Dlouhé 2018Foto: Veronika Bratrychová

Dítě opět v Dlouhé

V Divadle v Dlouhé právě startuje 20. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé – Dítě v Dlouhé 2018.

Jubilejní 20. ročník soutěžní přehlídky pro dětské publikum, který se koná od 18. dubna do 22. dubna přináší opět výběr z nejlepších inscenací, které v poslední době vznikly v mimopražských divadlech a v Praze budou k vidění většinou poprvé. Festival nabídne představení pro všechny věkové kategorie, od batolat po hravé dospělé, a také doprovodný program včetně oblíbeného divadelního jarmarku s výtvarnými dílnami, soutěžemi, prohlídkami zákulisí apod.

V neděli 22. dubna se uskuteční jedinečný koncert písní z rodinných inscenací Divadla v Dlouhé Dětské písně z Dlouhé, kterým bude celý jubilejní ročník festivalu zakončen. Současně bude vyhlášen i vítěz Ceny Vojty Šálka, čili nejúspěšnější představení festivalu dle hlasování diváků (koncert se odehraje mimo soutěž).

Během celého festivalu bude divadlo opět spolupracovat se studenty Divadelní vědy Divědy, kteří budou průběžně recenzovat všechna festivalová představení a na závěr udělí odbornou Cenu Dítko.

Mnohé inscenace letošního ročníku festivalu vyprávějí příběhy podceňovaných outsiderů, kteří často prokáží víc kuráže, chytrosti nebo slušnosti než ostatní postavy. Maličký Tobiáš Lolness se během okamžiku stane psancem a jedinou nadějí na záchranu svých rodičů i celého stromu, v němž jeho lid žije. Proti bohatému, mocnému a populárnímu Jo Mitchovi zdánlivě nemá šanci, a přece se nevzdá. Bílý tesák je psancem mezi psy i mezi lidmi, neumí se přizpůsobit životu ve smečce, ani se nedokáže stát domácím mazlíčkem. Sám musí najít svou vlastní cestu. Komár Zdenda se hned během prvního letu dostane do ohrožení života a musí najít a zachránit svou unesenou nevěstu. Nejmladší ze tří bratrů-motorkářů v inscenaci Tři siláci na silnici, na kterého zbyla nejpomalejší motorka, nakonec zachrání nejen oba své bratry, ale i nevěsty pro všechny tři. V Pozor, děti, přijela k nám pouť! ustrašený Jeníček najde víc odvahy než jeho škodolibá sestra Mařenka, která ho tak dlouho straší, až se začne sama bát. Ani Bruncvík zpočátku není oním rytířem bez bázně a hany, který má českému národu vrátit hrdost na národní znak. S novým životem v neznámé zemi s rozdílnou kulturou, přírodou i jazykem se musel vypořádat tibetský chlapec Odzer v inscenaci Jola.

Autorkou ilustrací v katalogu a dalších výtvarných prvků letošního festivalu je Veronika Bratrychová. Přibližuje na nich základní divadelní profese, které obvykle zůstávají skryté v zákulisí, ačkoliv bez nich by se žádné představení nekonalo.

Dopolední představení pro školy

ST 18. 4. 10.00 Jola / Taneční studio Light, Praha

ČT 19. 4. 10.00 Tobiáš Lolness / Divadlo J. K. Tyla, Plzeň

PÁ 20. 4. 10.00 velký sál Komáři se ženili / Naivní divadlo Liberec

Večerní představení pro veřejnost

ST 18. 4. 19.00 Pozor, děti, přijela k nám pouť / Divadlo rozmanitostí, Most

ČT 19. 4. 19.00 Bílý tesák / Divadlo DRAK, Hradce Králové

PÁ 20. 4. 19.00 Tři siláci na silnici / Divadlo Alfa, Plzeň

Víkendový program pro rodiče s dětmi

SO 21. 4. 9.30 + 11.00 Jak dělá ryba / Divadlo Polárka, Brno

SO 15.00 Bruncvík / Jihočeské divadlo, České Budějovice

NE 22. 4. 15.00 Dětské písně z Dlouhé – koncert

Karola Štěpánová, 18. 4. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.