Loutkar.online

Přehlídka ke Světovému dni divadla pro děti a mládež nabídne představení pro batolata i studenty středních škol

Osmnáctý ročník přehlídky proběhne ve dnech 15. – 25. 3. 2018 na scénách několika pražských divadel.

V rámci přehlídky bude uvedeno 14 představení. Nejvíce z nich se odehraje v Divadle v Celetné, další potom v Klubu Mlejn, v divadle Minor a v divadle Disk. Přehlídka nabídne představení pro batolata (Moment! – Damúza), rodinná představení (za všechny například inscenace Malého divadla ČB – Karel – táta vlasti), inscenace činoherní (např. Sněhová královna nebo Lipany – Minor) i loutkové (Zlatá husa – Buchty a loutky), divadlo hrané dětmi (Ezopovo zvířectvo – Divadélko U Zvonu, Azher – Soubor HOP HOP), taneční (Svět z papíru – Mirka Eliášová a kol.), i divadlo s prvky nového cirkusu (Voják a tanečnice – BodyVoiceBand). Celý program doplní promítání dokumentu režisérky Petry Tejnorové a choreografky Terezy Ondrové s názvem „Haló? Je tam někdo?“. Součástí přehlídky je také lektorský úvod a workshop k tématu vzpomínek a zapomínání, kterému se věnuje představení divadla Disk (Barunka is leaving). Během přehlídky bude udělena cena ASSITEJ osobnosti, která se zasloužila o rozvoj divadla pro děti a mládež v ČR.

Minor, Praha LipanyFoto: Lucie Dvořáková

V rámci česko-slovenské spolupráce proběhne v Malém sále Divadelního ústavu pracovní setkání českých a slovenských tvůrců a osobností v oblasti divadla pro děti a mládež na téma současného dění a možné spolupráce v tomto oboru.

Sněhová královna_MinorFoto: archiv

Hlavním hostem přehlídky je Nové divadlo Nitra, které v pondělí uvede v Divadle v Celetné inscenaci Anna Franková Šimona Spišáka. Inscenace „není sentimentální, ale je fakticky věrná v hledání lidského tepla, paradoxně v čase všeobecné nenávisti a stále bezdůvodnější xenofobie,“ jak napsal Miroslav Ballay na serveru pravda.sk. Lucia Korená, představitelka Anny Frankové, získala Cenu DOSKY 2017 za nejlepší ženský herecký výkon roku. Inscenace byla na tuto cenu nominována také v kategorii nejlepší inscenace a nejlepší režie.

Nové divadlo Nitra Anna FrankováFoto: Nové divadlo Nitra

Přehlídku pořádá Institut umění – Divadelní ústav/České středisko ASSITEJ ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku, PRO ASSITEJ z.s., KD Mlejn, o.p.s., divadly Minor, Disk a Divadlem v Celetné a s finanční podporou hl. m. Prahy. Hostování slovenského souboru s oceňovanou inscenací a setkání odborníků z Čech a Slovenska jsou příspěvkem Českého střediska Assitej a IDU k oslavám 100 let od vzniku samostatného Československa.

Kateřina Dušková a red, 8. 3. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.