Loutkar.online

Acis a Galatea

Pražská premiéra bude uvedena 26. 11. v Divadle ABC v rámci koncertního cyklu Barokní podvečery.

Barokní opera s loutkami

Georg Friedrich Händel: Acis a Galatea HWV 49a

Libreto John Gay, Alexander Pope a John Hughes

Nezávislé loutkové divadlo Buchty a loutky a známé hudební těleso Collegium Marianum společně vytvořili originální hudebně – loutkové ztvárnění Händelovy barokní opery, které propojuje loutkové divadlo s živými zpěváky-herci a hudebním doprovodem barokního souboru. Divadelní forma vychází opět z principů barokního divadla včetně divadelních „zázraků a iluzí“, pojatých způsobem typickým pro divadlo Buchty a loutky. Velké řezbované marionety, i v nadživotní velikosti, ožívají v souhře se svými živými protějšky.

Příběh Acis a Galatea vychází z řecké mytologie, libreto je založeno na Ovidiových Proměnách. Vodní víla Galatea miluje pastýře Acise, který je nakonec zabit žárlivým obrem Polyphemem. Na místě Acisovy smrti vytryskne z kamene silný pramen. Smutný milostný příběh se dočkal mnoha podob, sám Händel ho zhudebnil hned třikrát, už v jeho raném období v Itálii a později v Anglii. Hudba pastorální opery Acis a Galatea je hluboká a zároveň hravá, zobrazuje nejen lidské vášně, ale také přírodní živly. Je tedy jako stvořená pro spolupráci nezávislého loutkového souboru Buchty a loutky s orchestrem Collegium Marianum a skvělými sólisty, mimo jiné Patricií Janečkovou nebo Sophie Junker, Benediktem Kristjánssonem či Tomášem Králem, kteří zkušenosti s barokním divadlem nasbírali na mezinárodních pódiích.

Hudebního nastudování se zhostila flétnistka Jana Semerádová, která zde uplatnila i své zkušenosti s barokní gestikou. Divadelní podobu režíroval Vít Brukner a Buchty a loutky. Projekt navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci v představení České Vánoce a barokní opeře Calisto.

Premiéra se uskutečnila 27. 5. 2017 v Goethe-Theater v Bad Lauchstädt v Německu v rámci mezinárodního hudebního festivalu Händel-Festspiele Halle, následovala další uvedení: 28. a 29. 5. tamtéž a poté 1. 6. 2017 česká premiéra v KULTURNÍM CENTRU COOLTOUR Ostrava v rámci mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův Máj, a série dalších uvedení 7. 6. 2017 v Zámeckém divadle ve Valticích v rámci mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae a 10. 6. 2017 v německém Dortmundu v rámci mezinárodního hudebního festivalu Klangvokal festival.

O celém projektu natáčela pořad Česká televize, záznam z premiéry Acis a Galatea se připravuje pro ČT ART v příštím roce.

Buchty a loutky a Collegium Marianum – Acis a Galatea

Barokní opera s loutkami

(Georg Friedrich Händel: Acis a Galatea HWV 49a)

Libreto John Gay, Alexander Pope a John Hughes

Tvůrci:

Jana Semerádová / umělecké nastudování / Collegium Marianum

Vít Brukner, Buchty a loutky / režie

Barbora Čechová, Kateřina Housková / scéna a loutky / Buchty a loutky

Markéta Stormová / kostýmy / Collegium Marianum

Lukáš Valiska / osvětlení / Buchty a loutky

Sólisté

Galatea / Patricia Janečková, soprán

Acis / Benedikt Kristjánsson, tenor

Damon / Patrick Grahl, tenor

Polyphemus / Tomáš Král, baryton

Coridon / Tomáš Lajtkep, tenor

Orchestr Collegium Marianum

Jana Semerádová / příčná flétna, umělecká vedoucí

Lenka Torgersen / housle, koncertní mistr

Josef Žák, Vojtěch Semerád, Adam Pastuszka, Malgorzata Malke, Viola Szopa / housle

Luise Haugk, Inge Marg / hoboj

Kim Stockx / fagot

Ondřej Balcar / kontrabas

Hana Fleková / violoncello

Jan Krejča / teorba

Marek Čermák / cembalo

Hrají Buchty a loutky

Vít Brukner, Marek Bečka, Zuzana Bruknerová, Radek Beran

Daniel Schenk, B+L, 16. 11. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.