Loutkar.online

Nejzajímavější loutkové inscenace proletí Prahou

V pátek 3. listopadu začíná 27. ročník přehlídky loutkového divadla Přelet nad loutkářským hnízdem. Na jeho konci v neděli bude udělena cena ERIK nejlepší loutkové inscenaci uplynulé divadelní sezóny.

Na tři dny se pražské Divadlo Minor stane pomyslným loutkářským hnízdem, do kterého se slétnou loutkáři z celé České republiky se svými nejinspirativnějšími inscenacemi, aby potěšili dětské i dospělé diváky.

Do Divadla Minor zavítají loutkáři nejen z Prahy, ale také z Brna, Plzně, Hradce Králové, Jablonce nad Nisou nebo Malovic. K vidění budou inscenace statutárních, studentských, nezávislých i amatérských loutkářů a na své si přijdou všechny věkové skupiny. Ti nejmenší mohou přijít například na pohádku Sůl nad zlato, kterou uvede soubor Buchty a loutky nebo na představení studentů Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, kteří odehrají pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Odrostlejším dětem nabízí program například hudebně loutkovou výpravu za rumunskými příběhy divadla Continuo, nazvanou Murgila a Zorila nebo pohádku Jakoubkovo splněné přání Studia DAMÚZA. Náctiletým a dospělým pak budou patřitt podvečerní představení souboru Rámus z Plzně nazvané expresivně V prdeli či krvavá komiksová jízda GOON: Krvavá pomsta! od souboru IDDQD. V programu je i několik tzv. rodinných představení. Za všechny jmenujme inscenaci K šípku s Růženkou Naivního divadla Liberec nebo pohádkovou motorkářskou road movie Divadla Alfa z Plzně Tři siláci na silnici.

„Osobně mne velice těší, že tři z uváděných patnácti inscenací vznikly na půdě Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU,“ říká ředitel přehlídky Michal Drtina a dodává: „No a kdo se nechce jenom dívat, ale chce i tvořit, může využít některou z připravovaných výtvarných dílen. Letos je povedou loutkářka Hanka Voříšková a divadelní lektorka Barbora Krejčířová.“

Vyvrcholením přehlídky bude udílení oborové ceny Erik. Putovní plastiku, jejímž autorem je výtvarník Jaroslav Doležal, uděluje každoročně České středisko mezinárodní loutkářské organizace UNIMA na základě výsledků ankety odborné veřejnosti. V loňském roce získalo tuto putovní cenu Naivní divadlo Liberec za inscenaci Čechy leží u moře v režii Michaely Homolové, která byla společně s Vítem Peřinou autorkou scénáře.

Přelet nad loutkářským hnízdem je přehlídkou loutkového divadla. První ročník se konal v roce 1991 a od té doby pokračuje bez přerušení. Přelet každoročně přináší inscenace patřící k tomu nejzajímavějšímu, co se v předchozí sezóně na poli tuzemského loutkového divadla událo a v posledních letech je úzce spojena s prostory Divadla Minor, ačkoli se v průběhu let konala i v několika dalších divadelních prostorách v Praze. Cena Erik byla udělována od prvního ročníku, kdy ji získal Josef Krofta. Od roku 1997 již není udělována jednotlivým osobnostem, ale nejlepší inscenaci sezóny.

Více informací o Přeletu nad loutkářským hnízdem, programu a vstupenkách naleznete zde.

Michal Drtina, 24. 10. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.