Loutkar.online

Loutkářská Chrudim 2017, den čtvrtý

66. LCH očima Zuzany Vojtíškové.

Každoročně mě na Chrudimi potěší Rámusáci se svým novým počinem, tentokrát s inscenací s názvem V prdeli.

V prdeli, Rámus PlzeňFoto: Lucie Dvořáková

Soubor Rámus Plzeň má charakteristický rukopis, i když každá nová inscenace je poněkud jiná. Společná jim je jakási ledabylost v hereckém projevu, scénografickém řešení, v animaci loutek, jsou-li přítomny, a taky jakýsi přirozený nadhled nad zvoleným tématem a jemný humor. To vše by se dalo říct i o inscenaci V prdeli. Jako klíč tvůrcům tentokrát posloužila pohádka Aladinova kouzelná lampa, resp. kouzelný duch, který z ní vystupuje. A stejně jako vždycky, nahlédli Rámusáci i na tenhle motiv optikou současnosti, toho, co sami žijí, resp. co vidí kolem a nějak je trápí: nechuť pracovat a přitom touha žít na vysoké noze, představa, že popularita, krása a úspěch jsou tou správnou životní metou, iluze, že lze spasit svět fanatickým dobrem, víra, že když přestaneme zatěžovat planetu výrobními procesy, zvítězíme sami nad sebou či nechuť přijímat do našich českých vod cokoli cizího. K těmhle všem tématům se Rámusáci stačili vyjádřit během svého čtyřicetiminutového představení. Obrazně řečeno: nevylepovali jednoduché plakáty, nevykřikovali teze bez souvislostí, nesnažili se jen dokumentárním způsobem zachytit nebo zrcadlit skutečnost. Dokázali na krátké ploše vyjádřit svůj postoj. Stačila jim k tomu urna se strýčkovým popelem, z něhož promlouvá duch a slouží tomu, kdo urnu otevře.

V prdeli, Rámus PlzeňFoto: Lucie Dvořáková

Hloupá i ušlechtilá přání se mohou zvrtnout a dovést člověka někam úplně jinam, než zamýšlel. Otec si chce bezstarostně, radostně a naplno užívat život, takže mu zaslepenému láskou kouzelnou urnu vyfoukne holka toužící po titulu miss. Oslněna úspěchem přijde o urnu taky. Zmocní se jí fanatická křesťanka, která si chce hrát na boha a nasytit celý svět. Dělá to tak bezhlavě, že ji o urnu připraví ekologický aktivista, který nechá zmizet všechny kouřící komíny. V temném světě bez elektřiny se urna dostane do rukou nacionalistky, co chce očistit naši zemi od všeho cizáckého. Kdo ví, jak by celý tenhle kolotoč skončil, kdyby na světě nebylo čisté dítě (motiv záchrany světa dítětem se v tvorbě Rámusáků neobjevuje poprvé). Rozumně požádá ducha urny, aby všechno vrátil na začátek, a pak strýčkův kouzelný popel vysype do koše.

V prdeli, Rámus PlzeňFoto: Lucie Dvořáková

K symbolickému zobrazení všech zmíněných problémů světa stačil tvůrcům prostý stůl, odpadkový koš, barbíny, dětská hračka auta, hrnec s jarem, brčka a různě dlouhé papírové trubky, na které se daly vyloudit jednoduché melodie.

I když představení mělo problémy s temporytmem, resp. s energií, která plynula z jeviště do hlediště, patří rozhodně k těm, která mě na letošní Loutkářské Chrudimi hodně potěšila.

Zuzana Vojtíšková, 4. 7. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.