Loutkar.online
Jenom tři mušketýři_Malé divadloFoto: archiv

Jenom tři mušketýři

6. května zakončí v Rajské zahradě Dominikánského kláštera Jihočeské divadlo divadelní sezónu 2016/17 letním plenérovým imagináriem Jenom tři mušketýři v režii a podání Malého divadla.

Jedná se o koprodukční projekt Jihočeského divadla a londýnského nezávislého divadla Emergency Exit Arts, který vznikl v rámci mezinárodního evropského projektu Platform Shift+.

Jenom tři mušketýři jsou vyletněnou parafrází jednoho z nejslavnějších románů všech dob v úpravě pro tři herce a kapelu. Režie tohoto nového open-air představní se ujal kmenový režisér Malého divadla Janek Lesák. „Vždycky mě zajímalo zpracovávat ty největší klasické příběhy úplně jinak. Potom, co jsme už v Malým divadle udělali inscenaci Jak jsem byl Cyrano, což byl Cyrano z Bergeracu pro jednoho herce, přicházíme s další francouzskou peckou, Dumasovými Třemi mušketýry. Ale ze Tří mušketýrů tam toho moc nezbylo, kromě ideálů,“ říká o inscenaci Janek Lesák. Inscenaci vnímáme jako rodinné představení, na své si tedy přijdou děti i dospělí. Doporučujeme vzít s sebou děti starší deseti let.

Dramaturgyně Natálie Preslová dodává: „V představení zazní originální hudba muzikanta Iva Sedláčka, kvůli songům ve francouzštině museli herci projít rychlokurzem francouzské výslovnosti. Francouzštinu jsme chtěli proto, že naši mušketýři jsou holt Francouzi, a také proto, že ve francouzštině zní tak nějak všechno líp. I studie o životě lenochodů zní jako vyznání lásky.“

Třemi mušketýry jsou Martin Dobíšek, František Hnilička a Aleš Surma, kapelu Tout de La Fruit, která je doprovází, tvoří Terezie Jelínková, Petr Hubík, Lukáš Zahradník a Jan Ptáček.

Tvůrčí tým doplňují ještě scénograf Karel Čapek a kostýmní výtvarnice Tereza Venclová. Jako asistenta režie si Janek lesák přizval ke spolupráci herce Láďu Kardu, který je odborníkem na improvizační divadlo, protože právě z improvizací vznikala většina příběhu.

Inscenace vzniká v rámci mezinárodního projektu Platform Shift+, v koprodukci s londýnským divadlem Emergency Exit Arts. Tato kulturní organizace již 34 let pořádá divadelní a sociálně-společenské akce ve veřejném prostoru pro různé cílové skupiny a spolupracuje na projektech různých uměleckých žánrů. Má nemalé zkušenosti ve spolupráci s mladým publikem a jednou z jejích dalších výrazných aktivit je tvorba a technologický rozvoj nadživotních průvodových loutek. A jednu z těchto loutek právě v londýnských ateliérech Emergency Exit Arts vyvinuli přímo na míru požadavkům inscenačního týmu Malého divadla. Jedná se o zcela unikátní kovovou loutku okřídleného koně – Pegase – v nadživotní velikosti, která se pro potřeby inscenátorů stává symbolem hrdinství. Jelikož inscenace je součástí víceletého mezinárodního projektu Platform Shift+, který kromě jiného zkoumá i využití moderních technologií v divadle, kůň s křídly nebude jedinou technologickou zajímavostí inscenace.

Platform SHIFT+ je čtyřletým mezinárodním projektem deseti evropských divadel, jehož cílem je výzkum a vývoj divadelní tvorby pro diváky ve věkové kategorii 13+ a zapojení moderních digitálních technologií do divadelního díla určeného tomuto publiku. Elitní evropská divadla zapojená do projektu si tak mezi sebou vyměňují zkušenosti, nápady ale i tvůrce inscenací.

Inscenace Malého divadla „Jenom tři mušketýři“ ihned po své premiéře v Českých Budějovicích zavítá na dva významné mezinárodní festivaly – na začátku června to bude festival v Drážďanech a na konci června mezinárodní festival Divadlo evropských regionů v Hradci Králové.

Inscenační tým:

Režie / Janek Lesák

Scéna / Karel Čapek

Kostýmy / Tereza Venclová

Technologie loutky / Gordon Allum (Emergency Exit Arts London)

Hudba / Ivo Sedláček

Dramaturgie / Natálie Preslová

Asistent režie / Láďa Karda

Hrají: Martin Dobíšek, Aleš Surma, František Hnilička, Terezie Jelínková, Petr Hubík, Jan Ptáček, Libor Hlaváč, Lukáš Zahradník

Malé divadlo, 3. 5. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.