Loutkar.online
z výstavy Loutky a rodinná divadla na LetnéFoto: archiv Kateřina Ebelová

Loutky a rodinná loutková divadla na Letné

23. března byla v Galerii Scarabeus v Praze na Letné otevřena nová expozice s názvem „Loutky a rodinná divadla na Letné“.

Dlouhodobá expozice představuje především prvorepubliková rodinná loutková divadla.

Návštěvníci uvidí proscénia, opony, kulisy, marionety odlišných velikostí navržených několika výtvarníky, ale také nábytek a interiérové doplňky scény. Výstavu doplňují loutkové divadelní hry a další dokumenty. Rodinná loutková divadla byla situovaná do měšťanských salonů a navázala na tradici šlechtických loutkových divadel. Mnohá vznikala v umělecky orientovaných rodinách s vlasteneckým a literárním cítěním. Do historie rodinných loutkových divadel se tak nesmazatelně zapsali Josef a Amálie Mánesovi, Václav Levý, Mikoláš Aleš, Artuš Scheiner, Karel Štapfer, Adolf Kašpar, František Kysela a mnozí další. Návrhy loutek vytvářeli sochaři, řezbáři i malíři, například Bohuslav Sucharda, Jan Král, Karel Svolinský, Karel Štapfer. Výstavu artefaktů svázaných s výjimečným fenoménem rodinných loutkových divadel doplňují také loutky spojené tvorbou Bohumila Koubka a Vojtěcha Suchardy s pražskou loutkovou scénou Říše loutek, která svou slavnou historii začala psát právě na Letné.

„O popularitě českého loutkového divadla svědčí to, že ho bereme jako něco zcela přirozeného, jako něco, o čem mají u nás povědomí lidé bez rozdílu věku či vzdělání“, řekla na vernisáži výstavy Nina Malíková a doplnila, že „možná je to tím, že jde o ojedinělý případ spojující výtvarné umění a divadlo, možná jsou zde propojeny vzpomínky na dětství s prvními divadelními zážitky, možná je to odvěká touha předvést své vlastní osudy do divadelní miniatury a být účasten onomu zázračnému stvoření světa i člověka skrze oživenou hmotu.“

V prostorách návštěvníci najdou hned několik prvků, které dokumentují právě ojedinělé jevy českého loutkářství – ať už je to figura Kašpárka v jeho proměnách, fenomén rodinných divadel a konečně i připomenutí počátků moderního českého loutkového divadla reprezentované tvorbou Říše loutek. Nina Malíková na vernisáži zmínila i pojem Letenský Montmartre: „Pro nás letenské patrioty, mezi které se počítám, jde o magické spojení genia loci, rodinné tradice, romantické atmosféry tajemné zahrady, sousedství Akademie výtvarných umění a také místa počátků jednoho z našich nejvýznamnějších a nejstarších loutkářských souborů – právě Říše loutek.“

Připomenout atmosféru kouzla pohádek, rodinné spolunáležitosti, klidu, radosti a uměleckého sebevyjádření bylo dlouholetým snem autorky výstavy Kateřiny Ebelové. Ověřila si jeho možnosti na řadě dílčích výstav, sledováním současného i tradičního loutkového divadla, úvahami nad vlastními sbírkami loutek i vzpomínkami.

Výstava je uspořádaná na počest zařazení loutkářství na Slovensku a Česku do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Nina Malíková, 21. 4. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.