Loutkar.online
Helena ŠtáchováFoto: Divadlo S+H

Zemřela Helena Štáchová

Ve věku 72 let dnes zemřela významná česká loutkářka Helena Štáchová. Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní, ale i osobní život.

HELENA ŠTÁCHOVÁ (18. 11. 1944–22.3.2017 )

Divadelní ředitelka, autorka, režisérka, dlouholetá interpretka Máničky a bábinky. Do Divadla S+H nastoupila jako elévka. Po roce odešla studovat na Divadelní fakultu AMU a po jejím absolvování se v roce 1966 stala členkou divadla. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla – Máničky. A stala se tak její třetí interpretkou. Na rozdíl od svých předchůdkyň začala po boku M. Kirschnera, který se stal také jejím partnerem životním, s interpretací cizojazyčných textů. V roce 1971 pro ni Miloš Kirschner vytvořil novou postavu, která se okamžitě stala jednou z kmenových postav divadla – paní Kateřinu Hovorkovou alias Mániččinu bábinku.

Helena Štáchová nepůsobila pouze v divadle, ale i v rozhlase, dabingu (Líza Simpsonová, Míša Kulička atd.) a v televizi. Společně s Milošem Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet a CD a v této činnosti pokračovala i s Martinem Kláskem. Byla autorkou knih, televizních scénářů i scénářů pro zvukové nosiče. Psala hry pro děti i pro dospělé, které se hráli doma i v zahraničí. Své hry sama režírovala a několik let se starala take o profil divadla, a to jako jeho dramaturg. Po smrti Miloše Kirschnera v roce 1996 byla jmenována do funkce ředitelky divadla. V roce 2008 vyhrála osmiletý soudní spor o práva na S+H, a tím divadlu zajistila jeho další existenci. V roce 2013 pro D S+H převzala cenu Thálie.

Helena Štáchová: „Jaké byly moje divadelní začátky? Nejprve bych se zmínila o hře Franka Weniga a Josefa Skupy Hurvínek mezi broučky. Byla mým prvním divadelním zážitkem. Nic nenasvědčovalo tomu, že se Divadlo S+H stane mým osudem. V první třetině hry Hurvínek vyvolá ducha. A právě ten mě tak polekal, až jsem se nahlas rozplakala a nebohým rodičům nezbylo, než mne z divadla vynést.

Když jsem se však měla rozhodnout mezi živou myškou a látkovou hračkou Hurvínka, vyhrál to Hurvínek na celé čáře. A jak se ukázalo, tak nejen tehdy! Takže, můj milý Hurvínku, když začnu počítat, tak zatímco pan profesor Skupa s tebou pobyl 30 let, Miloš Kirschner 44, tak já jsem po tvém boku už neuvěřitelných 50 let! Za nic bych tu naši společnou cestu nevyměnila.“

Divadlo S+H, 22. 3. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.