Loutkar.online

Objevování taiwanského loutkového divadla 4

Čtvrtý den Asia Pacific Traditional Arts Festivalu byl ilustrací toho, jak politika může zasáhnout do vývoje kultury a umění.

Ředitel Taiyuan Asian Puppet Theatre Museum v Taipei dr. Robin Ruizendaal přiblížil návštěvníkům festivalu historii maňáskového divadla na Taiwanu. Přestože se předpokládá, že loutkáři krajem kočovali už dříve, první doložitelné zmínky o jejich působnosti jsou z 19. století. Loutky se tehdy na Taiwan dostaly z čínského města Quanzhou v provincii Fuijan.

Tradiční maňáskové divadloFoto: Zuzana Vojtíšková

Každá tradiční marioneta, kterých bylo v sadě původně sedm, měla své jméno, např. Červená opice (což ovšem nebyla opice, ale muž s ošklivou červenou tváří). Pro znázornění různého prostředí se používalo pět barevných šátků, přičemž každá barva měla svou jasnou symboliku, např. bílá + modrá značila vodu, červená + černá oheň apod. Hrálo se v dřevěných iluzivních kukátkách a loutkovou produkci doprovázela živě produkovaná hudba. Představení se konala venku před chrámy při obřadech a svátcích.

Pohromou pro kočovné loutkářství se stalo období japonské okupace Taiwanu (1895–1945), zejména pak přelom 30.-40. let 20. století, kdy byly chrámové produkce potlačovány. Totální zákaz tehdy dostalo živé provozování původní hudby, nadále se směla hrát jen ta japonská – se záměrem pojaponštění společnosti. S příchodem Číňanů na Taiwan byla loutkářská představení definitivně uklizena do uzavřených divadelních prostor, venku před chrámy se hrát už nesmělo.

Loutka tygraFoto: Zuzana Vojtíšková

V 50. letech se pak na základě maňáskové kočovné tradice pomalu rozvinula nová éra tzv. Golden Ray. Začala se používat reprodukovaná hudba, mix tradičních melodií se soudobými hity. Dřevěné vyřezávané scény se proměnily v dřevotřískové nebo látkové, hýřící barvami do všech stran. Postupně se přidávaly světelné efekty a další technické vymoženosti. Takže proto to dnešní kočovné loutkářské řemeslo na Taiwanu připomíná naše pouťové atrakce.

Zuzana Vojtíšková, 9. 12. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.