Loutkar.online

Objevování taiwanského loutkového divadla 3

Třetí den taiwanského Asia Pacific Traditional Arts Festivalu byl dobrým podnětem k zamyšlení, co to vlastně je „tradiční loutkové divadlo“, do jaké míry se jedná o umění, jaká jsou jeho estetická měřítka, co je jeho cílem a jak naše vnímání ovlivňuje kulturní zkušenost země, ze které pocházíme.

Ukázky své práce předvedlo několik souborů jednak v Muzeu maňásků ve městě Yunlin a dále v centru kočovných loutkářů v Yuan-lí. Vnímáno očima Středoevropana, připomíná jejich produkce pouťové atrakce – barevné, přesvícené, přeplácané, hlučná reprodukovaná mainstreamová muzika, mikroporty… Jde tu spíše o řemeslo než o umění. Novodobí taiwanští loutkáři, kteří využívají tradičních maňásků nebo plošných loutek, kočují se svými vozy a hrají především při různých slavnostech před chrámy. Nevytíženější je pro ně leden až březen a potom červen až říjen. V průběhu těchto období odehrají sto až dvě stě představení. Každé z nich trvá více než dvě hodiny, ale diváci ho rozhodně nemusejí zhlédnout celé. Hraje se venku: kdo se chce koukat, dívá se, když se mu produkce omrzí, odejde. Této praxi je divadlo plně přizpůsobeno. Taiwanští loutkáři hrají v kukátku v podstatě rakvičkárnu – nejrůznější postavy spolu z nejrůznějších důvodů bojují a umírají při tom. Důležité tu není sdělení, ale touha diváka zaujmout, pobavit, nezatížit, překvapit nějakým trikem.

Loutky kočovných loutkářůFoto: Zuzana Vojtíšková

Estetiku těchto produkcí nechávám stranou, myslím, že ji z pohledu Evropana nedokážeme správně rozklíčovat, v asijských souvislostech rozhodně působí jinak, než kdyby se takové divadlo ocitlo na českém venkově. Při diskusi nad tím, jaké je poslání těchto současných kočovných loutkářů, vyjádřila tajwanská kolegyně – režisérka, která prošla studiem divadelní tvorby v New Yorku – názor, že se jedná o „umění všedního dne“. Lidé, kteří takové produkce s chutí sledují, nikdy nepřijdou do běžného divadla a takto mají aspoň nějaký kulturní zážitek. Obrázek o tomto fenoménu si můžete udělat sami.

Kočovní loutkářiFoto: Zuzana Vojtíšková

Zuzana Vojtíšková, 8. 12. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.