Loutkar.online

Radujte se, radujme se

Je to až skoro laciný titulek, jenže…

Jestli je představení Malého divadla České Budějovice řazeno v inspirativním programu, nechme se, pro změnu, inspirovat všichni. Radujme se i z věcí zdánlivě nepříjemných, nebo i skutečně nepříjemných, přinášejí nám do života něco nového, posouvají nás. To, samozřejmě, nemluvím o inscenaci Radovanovy radovánky, protože zážitek s představení jsem měl veskrze příjemný. Ano, prostor velkého sálu s balkóny nebyl pro představení příznivý. Ano, ve druhé části se některé scény zdály dlouhé, některé motivy se rozmělňovaly, zelí zbytnělo v každém slova smyslu. Ano, někomu může zapojování diváků a vybízení k radování se na povel přijít mírně manipulativní. Nebo i víc manipulativní. Jenže…

Radovanovy radovánky – Malé divadloFoto: Lucie Dvořáková

Radost a energii jsem cítil z herců, radost jsem měl z pohrávání si – s příběhy, se sny, se slovy. Jelínkovskou poetiku a hru s jazykem jsem zaznamenal výrazně. Utkvělo mi: „Ale vy to říkáte stále do kolečka.“ Nebo: „Jsem teď špatně naložený.“ (Scény s jednokolými vozíky) Ale bylo toho mnohem víc. Prolínání příběhů hlavního hrdiny, jeho snů, příběhů jeho snů, snů postav z jeho příběhů a z jeho snů a zpívaných komentářů ke všemu tomu vytvořilo barevnou mozaiku, kde se ale téma opravdového prožívání života s radostí a fantazií, s otevřeností a vírou v dobré stále potvrzovalo.

Radovanovy radovánky – Malé divadloFoto: Lucie Dvořáková

Psáno pro Zpravodaj 65. LCH, publikováno 5. 7. 2016.

František Kaska, 7. 7. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.