Loutkar.online

Nechávám loutky dýchat

Rozhovor s Markem Downem.

Známou inscenaci The Table britského divadla Blind Summit Theatre mohlo loni české publikum vidět dvakrát – poprvé na tomto festivalu a podruhé na plzeňské Skupově Plzni. Sama jsem ji neviděla, ale slyšela jsem nadšená vyprávění o tom, jak tvůrci dokázali pomocí zdánlivě jednoduchých a nenápadných prostředků oživit velmi zábavným a sugestivním způsobem jednoduchou loutku Mojžíše. Jeden z autorů inscenace, Mark Down, letos pořádal v rámci festivalu Gaudeamus Theatrum čtyřdenní workshop, kde učil studenty herectví z Prahy, Brna, Bratislavy a z Bialystoku herecké technice, která se tolik osvědčila v The Table.

Mark DownFoto: Divadlo DRAK

Čím vás inspirují loutky japonského tradičního divadla Burnaku?

Animují je tři herci současně, takže se se na sebe musejí napojit a improvizovat společně. Zajímá mě hlavně tento druh kolektivní hry s jednou loutkou. O Bunraku jako takové mi moc nejde. V Blind Summit Theatre nedodržujeme konvence, které musí jeho tradiční forma naplňovat. V našich inscenacích není osoba, která by po straně jeviště vyprávěla příběh, jenž by měly loutky ilustrovat. Nedoprovázíme představení ani hrou na shamisenem a naše loutky mohou na rozdíl od Burnaku chodit po zemi.

Dovedete si představit, že byste v budoucnu tento druh loutek opustil?

Dovedu. Občas pracuji i s jinými druhy. Třeba nedávno jsme v Americe pracovali se stínovým divadlem, které animovalo deset lidí současně. Ale myslím, že Bunraku loutky nikdy neopustím. Jsou velmi vhodné pro typ divadla, který mě zajímá. Mám je rád, protože dokážou na jevišti neuvěřitelně ožít. Techniku herectví, kterou se v Blind Summit zabýváme, lze používat ve více typech loutkového divadla, ale málokdy to má ten efekt, že by postava, která se prochází po jevišti, působila jako živá.

Workshop Gaudeamus theatrumFoto: Divadlo DRAK

Čím to, že to zrovna u těchto loutek vychází tak silně?

Myslím, že se dá při práci s nimi zvlášť dobře pracovat s dechem. To je podle mě na celé technice to nejpodstatnější. Abychom mohli pomocí loutky vyprávět příběh, musíme ji nechat dýchat. Je to tak i v životě – když například mluvíme nebo máme nějaké pocity, ovlivňuje to náš dech. Při práci s loutkou jde hlavně o to pochopit, jak se dech váže k jejím akcím.

Takže je pro vaši hereckou techniku stěžejní práce s dechem.

Ano, ale myslím si, že je stejně podstatná i pro jakékoliv jiné divadlo. Jinak Blind Summit čerpá také z metody Stanislavského. Snažíme se vždy pečlivě hledat motivace, proč postavy mluví nebo se hýbají.

Workshop Gaudeamus theatrumFoto: Divadlo DRAK

V České republice jste už potřetí. Máte k její loutkářské scéně zvláštní (blízký) vztah?

Bohužel, nemám o ní téměř žádný přehled. Snad to tento festivalový víkend napravím. Kontakt s Divadlem DRAK jsem získal, tuším, ve Slovinsku. Přes zdejší herečku Johanu Vaňousovou a režiséra Jiřího Havelku. Od té doby, co jsme s Blind Summit vytvořili The Table, navštěvujeme často mnoho evropských zemí a byli jsme i v Číně a v Americe. Po Evropě se pohybujeme často a radši než ve Velké Británii, protože tady se bere loutkářství mnohem víc vážně. Rádi navštěvujeme hlavně Slovensko, Slovinsko, Českou republiku a Polsko, tedy země se silnou loutkářskou tradici.

Mark DownFoto: Divadlo DRAK

Překvapili vás něčím vaši středoevropští studenti? Jsou jiní než ti britští?

Řekl bych, že jsou hodně podobní těm, které jsem vedl v Londýně. Jsou také pracovití, nadšení a hodně pijí. A překvapila mě jejich skvělá angličtina.

Rozhovor byl publikován ve festivalovém zpravodaji Hadrián 18. 6. 2016.

Barbora Etlíková, 20. 6. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.