Loutkar.online

Online archiv

Horký, Luděk: Hurvínkovo kipu a Spejblův smysl života, Loutkář 3/2022, s. 71–81

Divadlo Spejbla a Hurvínka je nesporným synonymem pro českou loutkářskou tradici. Svou kontinuální tvorbou staví most mezi historií a současností fenoménu, který vynesl Českou republiku až do zápisu na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Jde o divadlo stylově výrazné, divácky populární a mezinárodně respektované.

Přesto jako by si s Divadlem Spejbla a Hurvínka nikdo nevěděl rady. Teatrologové se častěji utíkají do slavné minulosti ikonické loutkové scény, než aby zkoumali její současný repertoár. Kritici je spíše obcházejí, než aby do něj chodili. Sami tvůrci pak mnohdy působí dojmem, že pro slavné divadlo ztratili návod k použití. Jde totiž o scénu opředenou mnoha pověrami a mýty. Řada z nich se přitom vůbec nezakládá na pravdě a neodpovídá skutečnosti. Mýtus izolace. Mýtus specifičnosti. Mýtus marionetářské tradice. Mýtus rodinného divadla a ochranné známky. Sotva překročíte práh sl…

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.