Loutkar.online

Vondráková, Adéla: Vendula Bělochová a Jan Tomšů

Dvojice studentů oboru scénografie na katedře alternativního a loutkového divadla Vendula Bělochová a Jan Tomšů vešla do širšího povědomí divadelní veřejnosti v roce 2017, kdy měla premiéru jejich performance Veduty. Původně studentská práce zaznamenala široký ohlas a stala se součástí řady festivalů – například Malé inventury a Skupovy Plzně 2018. Celkem třicetiminutová performance pro jednoho účinkujícího a jednoho diváka, přičemž jeden další se může dívat skrze malé otvory v zástěně, vychází z vedut jakožto topograficky věcných záznamů výseku krajiny. Tvůrci je však přetvořili v interaktivní performance strukturou podobnou šachové partii, kde se performer a divák střídají v umisťování objektů na “hrací plochu”, tzn. do krajiny. Užité objekty reprezentují primárně samy sebe a tvůrci se nesnaží je loutkářsky animovat. Zájem o vizuální stránku divadla se dá u studentů scénografie očekávat, nicméně v případě Vedut inscenátoři vytvořili svébytný inscenační tvar na pomezí uměleckých druhů. Veduty jsou zatím posledním společným projektem dvojice, která pokračuje v magisterském programu KALD. Oba se však věnují i scénografickým návrhům pro další divadla a soubory. Vendula Bělochová vytvořila například scénografii a loutky pro inscenaci Pračlovíček Divadla Lampion, výpravu pro Zápisky z volných chvil v Disku a je také režisérkou, autorkou loutek i scénografie a jednou z hereček v inscenaci Momotaró, která je součástí repertoáru Studia Damúza. Jan Tomšů je scénografem inscenace Divadla Disk Prodaná nevěsta na prknech Prozatímního, Stavovského a Národního divadla v letech 1868 až 2018 a Montovna, podílel se také na vzniku výpravy k inscenaci Constellations II Spitfire Company a na light designu k inscenaci Family Journey Divadla DOT 504. Oba jsou součástí spolku Zvěřinec, který má za cíl aktivně se podílet na alternativní a nemainstreamové kultuře Zlínského kraje.

(av)

Vendula Bělochová and Jan Tomšů

The article primarily discusses the very successful performance for a single viewer, Veduty, developed by young students of stage design at the Department of Alternative and Puppet Theatre. Veduty is a performance spanning several theatre genres but particularly tending towards visual theatre. The author also briefly mentions the two young stage designers\’ other projects.

Loutkář 4/2018, p. 45.

This website is maintained by Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Prague, ID no.: 67363741. The content of this website is subject to copyright law and without consent of its owner may not be disseminated further. The owner does not accept any responsibility for the content of third-party websites linked from this site.